Přihlásit

Přehlídku doprovodí velká výstava trofejí (Žďdárský dník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou
Tradiční chovatelskou přehlídku opět připravil Okresní myslivecký spolek ve Žďáře nad Sázavou. Ta začne zítra, 22. března, a potrvá do neděle 24. března. Koná se v sále Hasičské pojišťovny ve Žďáře nad Sázavou.
"S chovatelskou přehlídkou se uskuteční i výstava trofejí zvěře ulovené v honitbách okresu Žďár nad Sázavou a oblasti chovu jelení zvěře Žďárské vrchy. Trofejí vystavíme na patnáct set," pozval Oldřich Sedlář, jednatel žďárského okresního mysliveckého spolku.
V okrese se loni ulovilo například 31 kusů jelení zvěře, což je historicky nejméně; dál třeba 2072 divočáků, 130 muflonů, 2 jeleni sika, 3160 srnčí a 76 kusů daňčí zvěře, 2021 zajíců, 1814 bažantů, 7429 divokých kachen, ale i 1409 lišek či 60 jezevců.
Odborníci zhodnotí stav zvěře v okrese, a rovněž to, zda byla zvířata lovena tak, jak lovena být mají podle zákona. Každý druh zvěře bude hodnocen "svou" komisí, takže komisí bude několik. Mezi významnými trofejemi členové komisí vybírají kandidáty na medaile,jež se pak udělují na mezinárodní výstavě konané jednou za pět let.
"Z lovné zvěře se loví kusy slabé či podřadné, bez valné naděje, že zplodí kvalitní potomstvo. U trofejní zvěře se musí odhadnout, kdy ještě může kus vyspívat, či zda už je na vrcholu a jeho celková kondice už bude spíše klesat," přiblížil Oldřich Sedlář.
Výstava bude otevřena vždy od 8 do 17 hodin. Zajištěno je také občerstvení ze zvěřinové kuchyně či doprovodný prodej mysliveckých potřeb nebo zvěřinových uzenin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.