Přihlásit

Královéhradecké lesy hlídají před zloději dřeva, vandaly a pytláky fotopasti (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Statisíce korun stojí ročně královéhradecké městské lesy likvidace černých skládek, krádeže dřeva, pytláctví, nebo vandalizmus. Lesníci nemohou být všude a tak jim pomáhají fotopasti.

Jde o odolné fotoaparáty, které reagují na pohyb a fotografie pak odesílají na mobilní telefony lesníků. Ti pak mohou na místo okamžitě vyrazit třeba v doprovodu městských strážníků.„Umí vyfotit veškerý pohyb. Každého, kdo se přiblíží do vzdálenosti zhruba 20 metrů. Funguje i v noci, můžete být půl metru od ní a nevšimnete si jí,” říká Karel Dunas z městských lesů. Míst na hlídání je podle něj spousta.„Začali jsme s tím tento rok, kontrolujeme lesy a rybníky, tam pytláctví přijde, až se oteplí. Ztrácí se dřevo v lesích, začaly se nám ztrácet závory, asi sběrači kovů je začali odřezávat a vozit do výkupů,” popisuje Dunas.Fotopasti sledují nejen pytláky, ale i zvěř, která do lesa patří.„Používáme to i k monitorování zvěře, která se pohybuje po lese, abychom věděli, co tady máme. Je tam černá zvěř, dančí, srnčí, občas se objeví liška, psík mývalovitý, kuna,” potvrzuje Karel Dunas.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.