Přihlásit

Myslivci vymírají, mladé baví jen lov, nechtějí se o honitby a zvěř starat (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko - O honitby a zvěř na Valašsku se stará 1460 myslivců. Jejich řady roky řídnou. Staří vymírají a mladých nepřichází tolik, kolik by myslivecké spolky potřebovaly.

„Myslivců moc není, větší problém je ale s jejich průměrným věkem, který je dnes asi třiapadesát let. Mladých myslivců se hlásí jen tak kolem dvaceti za rok. Dříve jich bylo o deset víc," popsal situaci jednatel vsetínských myslivců Jan Janoušek. Myslivost je podle něj drahý koníček. Pořízení základní výstroje včetně pušky přijde na osmdesát tisíc. Navíc nimrodi přispívají na nájem honiteb, což je kolem deseti tisíc korun ročně. „Lidé pro to musí být zapálení. Jinak to nejde dělat, je to činnost náročná na peníze i čas," upozornil.

Podle něj hrozí, že se za pár let nebude mít kdo starat o honitby a o zvěř. Navíc, pokud bude počet nimrodů nadále klesat, hrozí mysliveckým spolkům finanční kolaps.

„Členů bude tak málo, že finančně neutáhnou činnost organizace," podotkl myslivec z Poličné Jiří Papež.

Dělat něco organizovaně, nebo pro společnost už není v módě. „Stále více mladých lidí se dnes věnuje jen lovu, starost o les a zvěř ustupuje do ústraní," zdůraznil Papež.

Českomoravská myslivecká jednota má pětasedmdesát tisíc členů, jejich průměrný věk je 58 let. Přitom ještě před deseti lety bylo nimrodů přes sto tisíc.

Starost o les a zvěř už podle slov samotných myslivců ustupuje do ústraní.

Podle některých nimrodů může za nezájem mladých lidí přidat se k mysliveckým spolkům obraz na veřejnosti. „Nikdo o nás nenapíše nic dobrého. Ale samozřejmě těch důvodů odklonu mladých lidí je více, " povzdychl si myslivec Roman Fojtášek z Rožnova.

Kromě toho, že myslivci stárnou, z některých se stávají pouze lovci. Starost o les ustupuje do ústraní.

„Je to aktivita, která není jenom o tom, že musíme mít volný čas, ale v současné době je opravdu značně finančně náročná," upozornil jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.