Přihlásit

Ohroženi jsou kulíšek i chřástal (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BOLETICE
Existují dvě varianty umístění úložiště jaderného odpadu ve vojenském prostoru Boletice. Obě se nacházejí v severní části újezdu nedaleko osady Chlum. Nejblíže od místa leží obec Ktiš.

Varianty jsou téměř identické, liší se pouze v přístupových cestách vedoucích k areálu a zároveň druhá počítá s překladištěm u obce Polná. Odborná studie je popisuje takto:

Varianta 1
Představuje zásah do biotopu nebo ovlivnění řady dalších zvláště chráněných druhů živočichů. Hodnota lokality tkví v dosavadní nenarušenosti lesa. Ve vodním prostředí, které by bylo realizací záměru přímo ovlivněno, se vyskytuje kriticky ohrožená perlorodka říční, mihule potoční a vranka obecná.
Ze savců je zde registrován výskyt silně ohrožených druhů rejska horského, vydry říční, rysa ostrovida. Zde nebo v blízkém okolí se vyskytují zvláště chráněné druhy ptáků, ořešník kropenatý, silně ohrožený holub doupňák, kulíšek nejmenší, sýc rousný, jeřábek lesní, chřástal polní, datlík tříprstý. Vliv na flóru a faunu je hodnocen jako velký s velkou pravděpodobností.

Varianta 2
V území jsou ohrožené a zvláště chráněné druhy živočichů, kromě toho i kriticky ohrožený. Rostou zde rostliny zařazené do Červeného seznamu cévnatých rostlin České republiky. U všech druhů lze předpokládat přímé či nepřímé ovlivnění v souvislosti s výstavbou a provozem.
Většina druhů je vázána na zachovalou potoční nivu Křemžského potoka, která bude záměrem významně negativně ovlivněna. Výstavbou areálu překladiště by došlo k plošnému záboru biotopu živočichů. V důsledku rušení v době výstavby by patrně došlo k částečného opuštění prostoru lokality řadou druhů. Vliv na flóru a faunu je hodnocen jako velký s velkou pravděpodobností.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.