Přihlásit

Opeřencům se v budkách líbí (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nasavrky, Slatiňany
Na první duben připadají nejenom Velikonoce, ale také Mezinárodní den ptactva. Podle ornitologa Františka Bárty se tento svátek opeřenců nijak výrazně nestaví, ale je to poslední impuls pro vyvěšení ptačích budek a vyčištění těch starých.
"Měli bychom také postupně se stoupající teplotou omezovat krmení na krmítkách, aby si ptáci zvykli, že mají potravu hledat venku," dodal František Bárta.
Ptačí budky i letos pověsili také členové Českého svazu ochránců přírody Nasavrky. Za poslední tři roky se jich v lesích okolo Slatiňan a Nasavrk objevilo okolo tří set čtyřiceti. "Budky věšíme v rámci zvyšování biodiverzity v lesích. Průměrně za rok pověsíme tak sto dvacet budek. V zimních měsících jsme také vyčistily ty staré. Překvapilo nás, že obsazenost budek byla okolo osmdesáti procent," uvedl lesník Milan Morch.
V plánu je i další vyvěšování budek, protože lesní oblasti v okolí Nasavrk i Slatiňan byly postiženy několika kalamitami. Jednak vichřicí a polomem v roce 2008 a také množením kůrovce.
Podle Františka Bárty může ptačí budku vyrobit každý. Návodů lze najít desítky, ale nové ptačí obydlí by mělo splňovat několik parametrů.
"Nesmí do ní zatékat a také je třeba udělat opatření, aby se dovnitř nedostala kuna a jiní predátoři. Ptačí budka také musí být otevíratelná buď z boku či ze strany, abych se dala na podzim vyčistit," dodal ornitolog.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.