Přihlásit

V lese u Doubravy visela mrtvá koza (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec pověsil mrtvé zvíře na strom u posedu a nechal ho tam mnoho dní. O nezákonnou návnadu prý nešlo

Doubrava
Šokující nález učinili pracovníci zemědělského družstva z Puclic u nedaleké obce Doubrava - na kraji lesa, kousek od mysliveckého posedu, nalezli mrtvou kozu, svázanou za nohy provazem a pověšenou ze stromu.
"To je přece šílené, takovou nechutnost může udělat jenom úplný vůl," hněval se pan Jan, který si nepříjemný nález vyfotografoval. Podle něj je očividné, že tam někdo zdechlinu zvířete narafičil jako újeď - návnadu, na kterou se lákají zvířata a pak jsou střílena, nejčastěji z blízkého posedu.
"Já sám jsem pětadvacet let střílel. Takovéhle chování přeci není normální, to je proti veškeré myslivecké etice. Vedle je posed, takže je jasné, že to má na svědomí někdo z myslivců," tvrdí Jan.
Zákon o veterinární péči přitom jednoznačně říká, že předkládání mrtvých zvířat či jakýchkoli jejich částí na újeď je nezákonné.
Mladý myslivec, který kozu u posedu pověsil, popírá, že by šlo o újeď.
"Koza se tam opravdu objevila a náš člen ji našel," tlumočil vyjádření mladého myslivce předseda Mysliveckého sdružení Puclice Kamil Kaas. "Nedivil bych se ani, kdyby ji k posedu někdo přivezl schválně. Věci, které tam v lese nacházíme - například padesát vyvržených králíků - jsou nepochopitelné," poznamenal s tím, že myslivec údajně podle svých slov kozu pověsil na strom, aby na ni nemohli predátoři jako lišky nebo divočáci, ačkoli podle snímku koza očividně zčásti ležela na zemi.
"Myslivec to pak nahlásil hospodáři, který mu řekl, že musí zvíře samozřejmě ihned odvézt, že nemůže taková věc viset u mysliveckého posedu. Mladík to ale ihned neudělal a koza tam visela asi týden, než ji odvezl a zakopal," popsal Kaas. "Je sice až od Kolovče, ale měl to samozřejmě udělat hned, tohle byla nerozvážnost a vznikl docela problém," dodal. Jaké následky bude událost mít pro mladého myslivce, se bude probírat na další schůzi puclického sdružení. "Musíme na takovou událost nějak reagovat, vznikla totiž situace, kvůli které teď myslivci nevypadají moc dobře. Rozhořčení lidí se nedivím, také by se mi nelíbilo, kdybych něco takového v lese viděl," poznamenal předseda.
Podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty Petra Kopfa je takové jednání nevhodné, ale připomíná, že myslivci se často setkávají i s cílenými provokacemi. "Nechci, aby se kvůli takovým případům zapomínalo na všechny ty dobré věci, které myslivci vykonávají," poznamenal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.