Přihlásit

Jeleni na Šumavě se kvůli dlouhé zimě stále drží u krmelců (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V národním parku je 14 přezimovacích obůrek

Šumava
Dlouhá zima drží jeleny u krmelců v přezimovacích obůrkách Národního parku Šumava o měsíc déle než uplynulý rok.
V přezimovací obůrce Beranky na Srní, kterou provozuje správa parku, jeleni už spořádali o pětinu více krmení než loni.
"Tuhá a hlavně dlouhá zima,kdyvšumavskýchlesícha lukách leží sníh již od listopadu, tak zasáhla do rozpočtu lesníků Správy NP a CHKO Šumava, protože musí pro jeleny nakupovat i více krmení, než loni," vysvětluje mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.

Tlačenice u balíků
"Krmíme již o měsíc déle než loni. Přezimovací obůrky otevřeme, až naroste tráva pro pastvu, abychom eliminovali případné poškození lesa zvěří. Proto jsou letos náklady na krmení o dvacet procent vyšší, než byly v roce 2012," uvádí Petr Zdeněk, vedoucí územního pracoviště Správy NP a CHKOŠumava na Srní.
Delší zima se projevila především u množství zkrmených balíků senáže. "Za letošní rok jeleni vzali 364 balíků senáže, loni to bylo 240 balíků," doplňuje Petr Zdeněk.
Opačný údaj je ale například u krmné řepy.
"Každý metrák nás stál 180 korun. My musíme šetřit a řepa není pro jelena životně důležitá, proto jsme její množství omezili," uvádí Jan Kozel, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava pro lesní ekosystémy.
Na území Národního parku Šumava je celkem 14 přezimovacích obůrek. Jeleni se do nich stahují během zimy, protože tu dostanou od lesníků potravu přímo do krmelců.

Přitažlivý král
Na Srní a v Nové Peci fungují tři pozorovací místa, odkud mohou chování jelenů, ovlivněné například vzájemným postavením v tlupě (hierarchii) pozorovat i turisté.
Díky tomu, že v obůrce Beranky u Srní tráví zimu Král lesa - jelen dvaadvacaterák, jehož parohy jsou nejsilnější na západní straně Šumavy, byl zájem veřejnosti letos ještě větší než loni.
"Loni navštívilo pozorovací obůrku na Srní 1300 lidí. Letos to bylo o více než dvě stě lidí více," uvádí Jiří Kec, který zde turisty provází. Při každé exkurzi se do pozorovací obůrky vejde zhruba 25 lidí.
Příští rok otevře Správa NP a CHKO Šumava jedno pozorovací místo nedaleko Borových Lad.
"U Srní jsou dvě pozorovací místa blízko sebe, a proto jedno, až bude sucho, přesuneme. Pozorovací místo Beranky samozřejmě zůstane tam, kde je," dodává mluvčí parku Pavel Pechoušek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.