Přihlásit

Myslivci v Hluku předvedou téměř tisícovku trofejí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko, Hluk
Jedinečnou výstavu trofejí spárkaté zvěře a šelem vloni ulovených v 92 honitbách a dvou oborách okresu mohou o víkendu vidět ve sportovní hale v Hluku nejen myslivci, ale i laická veřejnost.
"Na přehlídce bude k vidění 975 trofejí. Zlaté medaile obdrželo šestnáct z nich, stříbrné medaile čtrnáct a bronzové osmadvacet," uvedl Karel Blahušek, předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Uherské Hradiště.
Loňský rok byl podle něj co do počtu medailových trofejí historicky nejúspěšnější.
"Kvalitu trofejí spárkaté zvěře ovlivňuje mnoho faktorů. Nejedná se jen o zkvalitnění genofondu, který je v honitbách okresu velmi rozdílný, ale i podmínky, které zvěři v období parožení nabídne paní Zima a příroda jako taková," vysvětlil Blahušek. Podotkl, že jsou roky s vysokou nabídkou přírodní potravy, jako jsou žaludy a bukvice, a mnoho slunečných dnů, které napomáhají dobrému růstu paroží. Pak lze očekávat kvalitní trofeje.
"S potěšením je třeba konstatovat, že se loni v okrese ulovil rekordní počet divokých prasat. Jejich odlov překročil i srnčí zvěř," překvapil Libor Beníček, předseda myslivecké komise OMS Uherské Hradiště. Ten byl členem odborné komise, která před přehlídkou posuzovala trofeje nejen podle metodických příruček, ale také na základě praktických zkušeností z dlouholetého prováděného odlovu. "Mezi trofejemi se jen výjimečně vyskytly takové, jejichž úprava by se dala označit jako špatná," poznamenal člen ústřední hodnotitelské komise pro trofeje Ministerstva zemědělství ČR Jan Halámek.
Karel Blahušek zmínil, že přehlídka trofejí v Hluku bude příležitostí k tomu, aby na ní bylo připomenuto jedno významné výročí. "Před devadesáti lety, a to 22. dubna, byla totiž v Brně založena Českomoravská myslivecká jednota - stavovská organizace myslivců v tehdejším společném státě Čechů a Slováků," uvedl Blahušek.
Chovatelská přehlídka bude podle něj patřit mezi ty příjemně strávené chvíle nejen mezi vystavovanými trofejemi, ale také ve společenství myslivců, jejich přátel a kamarádů. "Brány sportovní haly v Hluku budou pro návštěvníky přehlídky otevřeny v sobotu od 9.30 do 19 hodin, v neděli pak od osmi do 13 hodin. Milovníci umění si mohou ve sportovní hale prohlédnout výstavu loveckých obrazů Václava Nasvětila," informovala jednatelka OMS Marie Gejdošová. Dodala, že v neděli o půl deváté se uskuteční v Hluku jarní svod loveckých psů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.