Přihlásit

Expozice v zoo připomene ředitele Josefa Vágnera a jeho expedice (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníci uvidí mimo jiné jeho pracovní stůl, osobní věci, obrazy nebo maketu tábora

Dvůr Králové nad Labem
Nejznámějšího ředitele místní zoologické zahrady, Josefa Vágnera a jeho africké výpravy bude připomínat nová stálá expozice v Galerii Zdeňka Buriana.Pro veřejnost se poprvé otevře v neděli, v den výročí nedožitých 85. narozenin ředitele, který stál za jeho současným africkým zaměřením a během sedmi velkých a dvou malých výprav odchytal přes tři tisíce kusů zvěře.


Díky spolupráci
"Expozice vznikla ve spolupráci s Nadací Josefa a Zdeny Vágnerových. Devadesát procent vystavených předmětůtu máme díky ní," prozradil ředitel zoo Přemysl Rabas. Některé zajímavé předměty jsou z depozitu zoologické zahrady, další zapůjčila dcera Josefa Vágnera, Lenka. Ta se zúčastnila včerejší tiskové konference. "Jsem ráda, že se naše spolupráce se zoo zlepšila. Prohlédla jsem si areál v doprovodu pana ředitele, zoo je nádherná a myslím, že by se otci líbila," komentovala současný stav zahrady.
Návštěvníci uvidí v expozici sbírku osobních věcí bývalého ředitele, část jeho pracovny se stolem, obrazy, ale také maketu loveckého tábora z Afriky nebo panely, které přibližují jednotlivé cesty do Afriky za zvěří. "Další předměty, třeba štíty, kopí nebo masky, jsou umístěny ve vstupní hale Galerie," doplnil ředitel Přemysl Rabas.

Sobotní vzpomínka
Na památku Josefa Vágnera budou upomínat i další akce. "Na 10. června jsme připravili besedu s Lenkou Vágnerovou, která bude vzpomínat nejen na rodiče, ale i na život v zoologické zahradě. Pro tuto příležitost jsme připravili od 18. hodin speciální vstupné 10 korun," vysvětlila Jana Myslivečková, tisková mluvčí zoo. Kromě toho se v zoo uskuteční v sobotu slavnostní setkání přátel a známých Josefa Vágnera. Přijedou například bývali ředitelé zahrad z různých koutů Evropy, kolegové z Afriky i vedení kraje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.