Přihlásit

Výstava loveckých trofejí v základní škole nadchla (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na výstavě bylo například k vidění 177 trofejí jelenů, 630 srnců, 20 daňků, tři mufloni

Hukvaldy
Velký zájem byl během víkendu o výstavu loveckých trofejí za rok 2012, která se uskutečnila v budově Základní školy Leoše Janáčka v Hukvaldech. Akci pořádal Okresní myslivecký spolek Frýdek­Místek ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, statutárním městem Frýdek­Místek a městem Frýdlant nad Ostravicí. Lidem se představily honitby okresu Frýdek­Místek.
"Vystavujeme zde trofeje i z Jablunkova. Tyto jsme ale nehodnotili, ty si hodnotili sami. Na výstavě je k vidění 177 trofejí jelenů, 630 srnců, 20 daňků. Nechybí ani tři trofeje muflona. Je tu i jelenec běloocasý, čtyři lebky lišek a dvě jezevců. Z jeleních trofejí máme jedenáct trofejí medailových, deset trofejí medailových je srnců. Na této chovatelské výstavě jsou i práce našich dětí. Jedná se nejen o zdejší základní školu, ale i okolní školy. Nechybějí ani prodejci různých mysliveckých věcí. Fotografie tu vystavuje i Vladimír Pešat, obrazy nám namaloval František Gajdušek z Trojanovic," přiblížil předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Frýdek­Místek Milan Koutný s tím, že výstava se v Hukvaldech konala již poosmé."Mým odhadem by celou akci mělo navštívit až dva tisíce lidí. Vždy ale záleží na počasí," podotkl Milan Koutný. Výstavu si nenechala ujít ani Naďa Ujobaďová z Frýdku­Místku. "Můj manžel je myslivec. Vystavené trofeje jsou rozhodně moc pěkné. Překvapuje mě, kolik jich tady je," uvedla Naďa Ujobaďová.
"Jak hodnotím vystavené trofeje? Jsou dobré. Já jsem myslivec, takže tomu musím rozumět. A čím se můžu pochlubit já? Už jsem skolil nějakou tu srnčí zvěř, daňka a jelena. Dneska je všechno o penězích a kontaktech. Pokud bych chtěl střílet i hodnotnější zvířata, musel bych mít obojí. Členem mysliveckého sdružení jsem už od svých osmnácti let. V naší rodině se to dědí. Myslivec byl děda i můjotec. I když byla dlouhá zima, v lesích je přesto zvěře dost," zamyslel se třiapadesátiletý Oldřich Šrámek ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Včera se konal doprovodný program v přírodním amfiteátru obory Hukvaldy. Jeho součástí byla svatohubertská mše, ukázky vábení jelenů, plemen loveckých psů, ukázka dravců a troubení trubačů. Nechybělo ani vystoupení mažoretek. Během celého programu k poslechu hrála cimbálová muzika, připraveny byly rovněž soutěže pro děti. Návštěvníci mohli ochutnat i výbornou mysliveckou kuchyni.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.