Přihlásit

I v Šakvicích bude vycpaný slon (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šikovné ruce Radomíra France proslavily jako preparátora po celém světě. Vycpat slona či žirafu pro něj není problém.

ŠAKVICE
Už vstupní hala společnosti Radomíra France vyrazí dech. Za dveřmi totiž na návštěvníka číhají desítky očí dravých šelem, ptáků a další exotické zvěře. Odolat a nepohladit třeba hebkou srst medvěda dokáže jen málokdo.
"Nemusíte se bát, dnes už jsou látky ke konzervaci kůži na úplně jiné bázi než dřívější jedovatá arzenika," uklidňuje sedmačtyřicetiletý Franc. Rodák ze Šakvic na Břeclavsku po třiadvaceti letech podnikání v preparaci zvěře zaměstnává patnáct lidí a zakázky dostává z celého světa. Dokonce víc, než je schopen zpracovat.
S preparací, lidově vycpáváním zvířat začal už ve třinácti. "Strýc byl myslivec, chodil jsem na hony. Navíc jsem se už tehdy kamarádil s doktorem Kuxem, který mě do preparace zasvětil, hned jsem ji zkoušel doma. Potom jsem šel do Brna na katedru myslivosti, kde jsem svůj obrovský koníček dále rozvíjel. Možnosti tam ale byly omezené," vzpomíná preparátor a lovec v jedné osobě. Preparace historicky neslouží jen k uchování loveckých trofejí, ale také k vědeckým účelům.
"Spolupracujeme s českými veterinárními školami, které si od nás odebírají vzorky," popisuje.
A kdo si vycpávání objednává?
"Myslivost je a byla výsadou šlechty. Nejlepšími zákazníky nejsou dnes ti ze Západu, ale z Východu. Lidé si dnes doma budují soukromá muzea se svými trofejemi, klidně rozdělené podle kontinentů," líčí. Funguje to třeba tak, že si zájemci zaplatí oficiální lov třeba v Zimbabwe, tam jim trofeje stáhnou z kůží, kterou vysuší a nasolí. Po několikaměsíční karanténě doputují do Šakvic. "Třeba včera přišly tři bedny se sto padesáti kusy kůží. Nejprve je rozdělíme podle klientů, kteří se skládají na jejich dopravu. Potom kůži rozmočíme a vyčiníme, tedy umrtvíme. Poté vytvoříme polyuretanový model zvířete. Ty si vyrábíme sami nebo kupujeme z celého světa. Pětice lidí natahuje kůže na model, následuje fáze schnutí. Od čtrnácti dnů do měsíce kůže vyschne. Další dvě zaměstnankyně kůže odšpendlí a vyčistí a dodělají pysky, oči a dobarvení," popisuje.
Preparace od dob, kdy studoval "Mendelovku", výrazně pokročila. "Tehdy jsme měli sádrové modely, pracovalo se s jedovatými látkami. Dnes je vše na jiné bázi. Cestuji a navštěvuji preparační dílny po celém světě, stále se učím," říká Franc.
Jeho dílnou už prošlo kdeco - kromě slona i žirafa či krokodýl. "Osobně mám nejraději kočkovité šelmy, ty mají výraz. Nejcennější jsou autorské pozice - zvířata v atypických pozicích. Třeba souboj pakoňů nebo gepard, který žene antilopu. Stavba takového modelu může trvat i týden," říká. Jeho dílna dělá nejvíce zvířat ve střední Evropě. "Nechceme to ale hnát do extrému. Jde mi především o kvalitu," uzavírá Franc.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.