Přihlásit

Pach má chránit zvěř i řidiče, na obchvatu to zatím neplatí (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ohradníky si pochvaluje pojišťovna i myslivci z Rudíkova. U Litohoře ale prý nepomáhají

Třebíčsko
Myslivci obnovili a na několika místech nově osadili pachové ohradníky. Podle pojišťovny tím zabránili až osmi z deseti střetům vozidla se zvěří. Na obchvatu Moravských Budějovic ale přesto zahynulo během loňského roku nejméně devět srnců a srn, a to navzdory ohradníkům. Zvěř si tak zřejmě na novou frekventovanou silnici prozatím nezvykla.
"Přikláním se spíš k tomu, že to velký význam nemá. Možná by bez ohradníků bylo škod ještě víc. Já tvrdím, že to záleží na potravní nabídce, pokud ji zvěř má na druhé straně silnice, půjde za ní i přes ohradníky," zmínil hospodář Mysliveckého sdružení Litohoř Vladimír Karpíšek s tím, že pach šelmy a člověka rozmístili na třinácti stech metrech. Nezabránili tím ale srážce, ke které došlo 27. dubna právě na obchvatu Moravských Budějovic.
"Čtyřiašedesátiletý řidič jel se Škodou Fabia ve směru od Znojma, z pravé strany mu náhle do jízdní dráhy vběhla srna a on už nestihl zabrzdit. Zvíře bylo nárazem usmrceno, ke zranění osob nedošlo. Škoda na vozidle byla vyčíslena na téměř 25 tisíc korun," sdělil mluvčí Policie ČR Martin Dušek.
Životy dalších devíti kusů zvěře skončily v tomto místě během loňského roku. "A to jsou jen ty, o kterých víme. Vím, že to páchne strašně, a je možné, že před tím zvěř zpomalí a je opatrnější. U nás to ale bohužel neplatí," poznamenal Karpíšek.
U Rudíkova si naopak ohradníky nemohou vynachválit, před několika týdny je obnovovali na třech kilometrech. "Běžně jsme mívali kolem patnácti sražených kusů ročně, teď jsou to maximálně tři. Kromě dotace od kraje a pojišťovny jsme do toho jako členové sdružení dali dohromady dva tisíce ze svého, když tím zachráníme třeba jen dvě srny, tak se to vyplatí," podotkl rudíkovský myslivec Jaromír Dobrovolný.
Myslivcům na Třebíčsku přispěl čtyřiceti tisíci kraj a další peníze mohl okresním mysliveckým spolkům přerozdělit z daru od Nadace pojišťovny Generali. "Stejně jako v předcházejících dvou letech jsme přispěli částkou ve výši 150 tisíc korun. S Krajem Vysočina úspěšně spolupracujeme čtvrtým rokem, za tu dobu činí výše daru celkem 550 tisíc korun," řekl mluvčí Generali pojišťovny Jiří Cívka.
Nabídl i statistiku, která potvrzuje čísla z rudíkovské honitby. "Pachové ohradníky jsou při porovnání ceny a výkonu nejefektivnějším prostředkem, který výrazným způsobem snižuje riziko střetů vozidel se zvěří. Jejich účinnost je až 80 procent," upozornil Cívka s tím, že se díky nim daří chránit nejen majetek, ale i zdraví účastníků provozu.
Dobrovolný se už dvakrát setkal s případem, kdy ohradníky přímo zabránily dopravní nehodě. "Stalo se, že při sečení kukuřice vyběhla skupina srnčí zvěře z pole a mířila k silnici. Před ohradníky se ale zastavila, obrátila se a vracela se zpět. Pro nás myslivce je to neocenitelná pomoc," připomněl. Jednímdechemale dodal,že důležitou součástí ochrany zvěře před nebezpečím na silnici je také vymezení koridorů k přecházení.
"Pro řidiče je pochopitelně nejhorší, když mu zvěř vyskočí z lesa přímo na silnici. Právě na taková místa proto pachové ohradníky dáváme. Vytipovali jsme ale rovné úseky, kde je ze silnice dobře vidět na obě strany do polí, atam nezapachováváme. Jsou to místa, která jsou z pohledu zvěře i řidičů nejbezpečnější," vysvětlil Dobrovolný.

Pachové ohradníky u silnic
Na zatlučené kůly nanášejí myslivci montážní pěnu a do ní vstřikují prostředek, který obsahuje pach šelem nebo člověka. Pach působí přibližně dva až tři měsíce, poté je nutné jej nanést znovu. Ohradníky myslivci obnovují nejméně dvakrát ročně. Na nákup pachu ve spreji jim přispívá Kraj Vysočina a Generali pojišťovna. Podle statistických dat Generali pojišťovny zabraňují pachové ohradníky až 80 procent střetů vozidel se srnčí zvěří. Pach působí na srnčí a černou zvěř, méně už na zajíce, kteří jej pro svou velikost nezachytí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.