Přihlásit

Návštěvníci hor se mohou zapojit do sčítání chřástalů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy chce spočítat ohroženého chřástala polního v Beskydech. Na pomoc by ráda přizvala i návštěvníky hor.
"Není v našich silách ho každoročně zmapovat. Obracíme se proto na milovníky přírody s prosbou o pomoc. Výsledky na podzim zveřejníme a získaná data použijeme pro ochranu těchto zajímavých ptáků," řekl František Jaskula, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy.
Ochranáři odhadují, že v Beskydech se vyskytuje okolo dvou stovek samců, jejich počty ale klesají. "Pro ochranu chřástalů i míst, kde žijí, je potřeba mít dostatek kvalitních podkladů o jejich rozšíření a početnosti. Chřástal hnízdí zejména na vlhkých a podmáčených loukách. Na sčítání chřástalů je nyní ideální čas. Samci se totiž v nočních hodinách ozývají nápadným řezavým hlasem, podobným dětské řehtačce," popsal Jaskula.
Chřástal polní je nenápadný pták, který se podobá štíhlé koroptvi. Z krajiny téměř vymizel kvůli intenzivnímu zemědělství. "Pro hnízdění vyžaduje dostatečný úkryt v trávě vysoké alespoň dvacet centimetrů. Právě v této době je pro něj velkým rizikem sklizeň trávy, dochází totiž ke zničení hnízd i sedících samic, které svá hnízda nechtějí opustit," doplnil Jaskula.
Další informace lze získat na stránkách www.valasskakrajina. cz, kde jsou i trasy navržené pro sčítání. Při sčítání se zaznamenává datum, počet volajících samců a zákres jejich výskytu do mapy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.