Přihlásit

Neoplocené úseky dálnice D3 se stávají pastí pro zvířata (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nespočet zajíců a čtyři divočáci už zahynuli pod koly aut na nové dálnici mezi Táborem a Veselím. Myslivci tvrdí, že kdyby byl celý úsek oplocený, střetů se zvěří výrazně ubude. ŘSD slíbilo nápravu do konce září.

Nová dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí šetří řidičům čas. Ale jen do chvíle, než jim do cesty vběhne divočák, zajíc nebo srna. Pětadvacetikilometrový úsek, po kterém auta jezdí od konce června, totiž není kompletně oplocený. Lesní zvěř, zvyklá roky chodit "svými" cestami, končí pod koly aut.
"Byl jsem jako myslivecký hospodář vyzvaný táborskou radnicí k zajištění čtyř uhynulých divokých prasat. Auta je srazila na dálnici paradoxně přímo pod nadchodem pro zvěř mezi obcemi Košice a Myslkovice. Stalo se to jednoznačně proto, že v úseku není dokončené oplocení," prohlásil Petr Nemrava, myslivecký hospodář mysliveckého sdružení Liška Košice u Soběslavi.
Zkušený myslivec upozornil, že tím pádem vzniká past na zvěř, která vběhne mezi plot a dálnici. "Když se zvíře dostane pod viadukt, most nebo přechod, kde je zvuk zesílený, tak se dostává do stresu a neví, co dělá. Narazit do 100kilového prasete ve 120kilometrové rychlosti je smrtelná záležitost," zdůraznil. "Neřeknu, kdyby to do měsíce dodělali, ale od otevření dálnice je to stejné."
Podle policejní statistiky se na jihočeské části D3 stalo od začátku roku 23 dopravních nehod. "Z toho bylo pět střetů se zvěří," vypočítala krajská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.
Ovšem jen Nemrava vyjížděl ke čtyřem uhynulým divočákům... Policejní statistika totiž pracuje jen s nahlášenými střety se zvěří a řada řidičů je nehlásí.
Uhynulá lesní zvěř na dálnici na Táborsku trápí i mysliveckého hospodáře Václava Panáčka z Veselí nad Lužnicí. "Nový úsek je prostě nedostatečně oplocený. Před pár týdny se tam rozsekalo auto, protože narazilo do prasete. Toho pána jsem litoval. Říkal, že na auto šetřil celý život. Hlavně že žábám dělají přechody. Zvěř je státní, my se o ni staráme, a pak to přijde takhle vniveč. Prase za tu srážku nemůže," uvažoval Panáček z mysliveckého sdružení Soutok.

Dopis napsali už v dubnu
Honební společenstvo Řípec a Myslivecké sdružení Řípec už v dubnu psala dopis na Ředitelství silnic a dálnic do Českých Budějovic, ve kterém se ptalo, zda bude oplocená dálnice D3 mezi nájezdem a dálničním mostem u Veselí nad Lužnicí.
V dopise myslivci upozorňovali, že v tomto úseku je přirozený a letitý tah srnčí a černé zvěře, a pokud by zde nebyla dálnice oplocena, bude zde docházet ke srážkám aut se zvěří.
Další dotaz kladli na směr od Jindřichova Hradce. "Při výstavbě nájezdu na dálnici D3 směrem od Jindřichova Hradce došlo pravděpodobně k přerušení přirozeného tahu srnčí zvěře. Vzhledem k této skutečnosti dochází k četným srážkám motorových vozidel se srnčí zvěří," poukázali v dubnu na problém. Podle Vlastimila Dukáta z honebního společenství Řípec nedostali žádnou odpověď.

Náprava přijde na konci září
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má ale pro myslivce pozitivní zprávu. Chystá se totiž dooplotit dálnici v celé délce nejpozději do 27. září.
"V polovině dubna nám přišla žádost z Mysliveckého sdružení Řípec. Původně bylo navrženo oplocení dálnice pouze v místech migrace zvěře. V blízkosti takzvaných nulových bodů. Po upozornění řípeckých myslivců jsme se rozhodli, že oplotíme celý nový úsek D3," uvedl ředitel jihočeské správy Ředitelství silnic a dálnic Miloslav Ouředník s tím, že cenu za dooplocení úseku zatím neví.
S variantou myslivců, aby byla oplocena jedna strana silnice u sjezdu na Jindřichův Hradec, už nesouhlasí.
"S tím, aby se plot dělal jednosměrně, jsem se nikdy nesetkal, protože když tam přijde zvěř z druhé strany, tak je na silnici v podstatě jako v kleci. Řeší se to reflexními páskami nebo pachovými odrazníky. To jsou věci, které si zařizuje honební společenstvo v dané lokalitě," vysvětlil Miloslav Ouředník.
Po upozornění MF DNES se ředitel Ouředník rozhodl, že si místa prohlédnou pracovníci z ŘSD v doprovodu řípeckých myslivců. "Může se jednat jen o ten sjezd na silnici 23 směrem na Hradec. A to by nebyl takový problém, abychom to dooplotili," zvážil Ouředník.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.