Přihlásit

Zvěře bude kvůli suchu méně. Podzimní lov bude letos chudší (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Sucho lovné zvěři nepřeje. Letošní horké a suché léto se neblaze podepsalo na stavech zvěře na Hané. Podzimní lovy budou proto chudší. Zvěř pak může mít problém i se zvládnutím zimy.
"Sucho je takové, že ani napáječky příliš nepomáhají. Je to malér," vyjádřil se v pondělí odpoledne Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov.
Procházka tvrdí, že sucho nejvíc odnesli ptáci. Ovšem s výjimkou těch dravých.

Nepomáhají už ani napáječky
"Káňata ani motáci to, jak vidno, neodnesli," konstatoval Jiří Procházka. Ohledně motáků připomněl,že hnízdí vždy v blízkosti vody, nejraději v rákosinách. "Tam ale třeba takový bažant nesedne," upozornil jednatel myslivců Prostějovska na to, že bažanti mají k vodě za sucha obvykle daleko. Rosa pak letos těmto cizokrajným hrabavým ptákům příliš nepomáhala. "Dřív nebyla kvůli vedrům žádná. Až teď, jak se v noci ochladilo, se nějaká ta rosa konečně ukázala," povzdychl si Jiří Procházka. Jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov zmínil i to, že vedro na okrese nijak neuškodilo populacím lišek, jezevců a psíků mývalovitých. 
Jde opět o dravce, kteří měli zdroj potravy zajištěný právě u mláďat oslabených vedrem a žízní.
Co rodiče býložravé zvěře? Ani ti prý na tom nejsou nijak skvěle. "Není voda, nejsou přírůstky. Tukové vrstvy zvěře budou na podzim slabé. A pokud přijde tuhá zima, začnou zvěři problémy," mračí se Jiří Procházka, který doufá, že co nejdříve začne pršet. "Prostějovsko je zatím hrozně suché. Musí se rozpršet. Ne ale, aby přišly nějaké silné bouřky a voda se hned spláchla pryč," nechal se nimrod slyšet.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.