Přihlásit

Spor o honitbu u Břeclavi se protáhne, zvěř nikdo nekontroluje (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav 3. září (ČTK)
Spor o honitbu v Poštorné u Břeclavi se zřejmě protáhne. Krajský úřad v minulých dnech přerušil odvolací řízení o uznání honitby a zřejmě budou pokračovat soudní jednání. Znamená to další průtahy, potvrdila ČTK vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Anna Hubáčková. Výkon práva myslivosti v Poštorné zanikl v roce 2009 a nyní tam nikdo nekontroluje stav zvěře a její možné přemnožení.

Podle vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Hany Hřebečkové nyní v Poštorné nikdo neloví zvěř. "V současné době nejsou stanoveny normované stavy zvěře a neprovádí se každoroční sčítání zvěře. V případě bývalé honitby Poštorná, kde se početní stavy žádné zvěře neredukují odlovem, lze předpokládat, že se neúměrně zvyšují," sdělila ČTK Hřebečková. Městský úřad podle ní nemůže podle zákona dočasně ustanovit právo myslivosti, dokud nebude spor vyřešen.

Celková výměra honitby je 780 hektarů, výkon práva myslivosti tam zanikl v roce 2009 pravomocným rozhodnutím ministerstva zemědělství. Rozhodnutí napadlo Honební společenstvo Poštorná. Městský soud v Praze žalobu zamítl a nyní je podaná kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle krajského úřadu je "otázka existence Honebního společenstva Poštorná a společenstevní honitby Poštorná rozhodující pro možnost uznání další honitby na shodných honebních pozemcích".

Případem honitby v Poštorné se v minulosti zabývala i bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Podle ní je na všech pozemcích určených k honitbě nutné zachovat myslivost, zvířata očkovat, dokrmovat a případně lovit. Také kancelář veřejného ochránce práv požaduje na ministerstvu, aby situaci co nejdříve vyřešilo. Nevyřešené honební právo dříve způsobilo i problémy, když se v Poštorné přemnožila divoká prasata a ničila úrodu na přilehlých polích.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.