Přihlásit

Mrtvé zajíce není radno sbírat a jíst (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tularémie se sice u dalších zajíců v regionu nevyskytla, přesto by lidé měli být opatrní

Domažlicko
Tularémie. Nemoc, která postihuje především zajíce. Jejími přenašeči jsou ale i další infikovaní hlodavci a hmyz, který saje krev. Člověk se může také nakazit přímým kontaktem s nemocnými nebo mrtvými zvířaty, případně požitím jejich masa.
K nemoci, která se u člověka projevuje například vysokými teplotami, zvětšením sleziny po pozření kontaminované potravy či vody, nebo atypickým zápalem plic, jsme sháněli informace. Budou myslivci navzdory tomu střílet na podzim zajíce?
"Předem bych rád uvedl, že zajíc se v našich oblastech neloví, neboť nejsou normované stavy. Tularémie se zpravidla zjistí tehdy, pokud se objeví větší výskyt uhynulých zajíců a dají se vyšetřit do laboratoře. Vím o tom, že tularémie se letos na jaře vyskytla v katastru obce Trhanov a byla přijata tříměsíční veterinární opatření. Vztahovala se na katastry obcí Trhanov, Újezd a Chodov," řekl nám k problematice jednatel OMS Domažlice Petr Kopf.
Po tu dobu se oblast obnášející ochranné pásmo o poloměru jeden kilometr kolem místa nálezu pečlivě sledovala. "Během karantény se žádný nemocný zajíc nevyskytl," uvedl Jaromír Kugel, člen Mysliveckého sdružení Černovrší, které hospodaří v těsném sousedství ochranného pásma.
Shodou okolností byl jeden mrtvý zajíc nalezen lidmi toto úterý. "Našli jsme ho u cyklostezky a nebýt toho, že si na něm pochutnal nějaký dravec, byl by na smetaně," uvedl Deníku jeden z cyklistů, který mrtvé zvíře objevil na spojnici pro cyklisty mezi Klenčím a Ždánovem.
Myslivci však od podobných ´pochoutek´ lidi odrazují a radí, jak se vyhnout případnému nakažení. "Je dost možné, že se jednalo o sraženého zajíce. Chtěl bych ale varovat všechny, kteří naleznou mrtvého zajíce v přírodě. Neměli by se ho v žádném případě dotýkat a nález by měli nahlásit mysliveckému sdružení," doporučil Kopf. Tularémii u zajíce totiž laik nepozná; až po jeho stažení a vyvrhnutí ji zjistí zkušený myslivec, řezník nebo veterinář podlezměn na vnitřnostech.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.