Přihlásit

Bobři ohrožovali čističku, jejich hráz musel o polovinu snížit bagr (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumperk
O část své hráze přišli bobři, kteří se usídlili na Bratrušovském potoce v těsné blízkosti čistírny odpadních vod v Šumperku. Stavbu vodohospodáři rozebírali včera. Přísně chránění hlodavci totiž zatarasili koryto potoka a zvýšili tak jeho hladinu. Hrozilo, že se voda rozlije do areálu čističky. Ta se nachází sotva pár desítek metrů od potoka. Po jejím zatopení by s velkou pravděpodobností nastal kolaps provozu a splašky by zamořily Desnou.
"Podařilo se nám z krajského úřadu získat povolení, abychom mohli hráz snížit o polovinu. Její původní výška byla 160 centimetrů. Ale s krajem nadále jednáme o odstranění celé hráze, což je složitý administrativní proces," řekla mluvčí státního podniku Povodní Moravy Gabriela Tomíčková. Bobří hráz, která se skládá z kmenů, větví a hlíny rozebíral bagr. Je ale velmi pravděpodobné, že vodní hlodavci začnou se stavbou znovu. Podnik Povodí Moravy by pak opět musel žádat krajské úředníky o souhlas k zásahu.
"Jsou to velmi pilná zvířata. Novou hráz dokážou postavit během dvou až tří dnů," řekl vedoucí šumperského provozu Povodí Morava Milan Pánek. Správci toku proto do koryta Bratrušovského potoka umístí speciální koš a potrubí, díky kterému bude hladina stabilní.
V místě u čističky se podle odhadů nachází bobří kolonie, která zahrnuje kolem dvanácti kusů, své stavby si stavějí i na dalších místech.
"Bobří hráz představuje pro čistírnu odpadních vod riziko. Pokud by se rozlitá voda dostala do areálu, mohla by zahltit kanalizaci a přerušit tak čisticí proces. Kanalizace by pak nevyčištěnou vodu odváděla do řeky," sdělil mluvčí Šumperské provozní vodohospodářské společnosti Jan Havlíček.
Po likvidaci bobří hráze je možné, že se rodinka hlodavců přestěhuje dál, tam ale zas může představovat problém pro zemědělce. Voda se totiž zase kvůli hrázím může vylévat do polí. Bobři na Bratrušovském potoce sídlí několik let. Už loni v říjnu o sobě dali vědět. Kvůli jejich hrázi se tehdy vytvořila velká vodní laguna v Průmyslové ulici v blízkosti areálu společnosti SHM. Díky včasnému zásahu hasičů, kteří vodu odčerpali, firma nezaznamenala hmotné škody.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.