Přihlásit

Ať už to byl rys, nebo vlk, kraj škodu zaplatí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strání
Dvacítka mrtvých ovcí a tele ohryzané až na kost. Takový je výsledek řádění neznámé šelmy na Uherskobrodsku v červnu tohoto roku. Majitel ovčína se ale bát nemusí - bez ohledu na to, který z predátorů jeho zvířata zadávil, Zlínský kraj mu proplatí způsobenou škodu. Mezi chráněné šelmy totiž patří jak rys, tak vlk.
"Případ jsme řešili 17. června, majitel tehdy ohlásil patnáct zabitých ovcí a jedno tele. Později mu šelma zabila další ovce," informoval Martin Tomešek z Agentury ochrany přírody a krajiny. "Majitel ohlásil napadení ovcí rysem, ale po konzultaci s odborníky z Beskyd to bylo stanoveno spíše na vlka," dodal Tomešek. Napadení vlkem odpovídá i charakteristické ohlodání masa až na kost a odtažení kořisti daleko, což by rys údajně nezvládl. Proti je však jeden fakt - vlk se v oblasti nevyskytuje, zatímco rys ano. O pachateli útoků má jasno majitel ovčína ve Strání František Rigó.
"Podle mne to byl rys, protože rys jde kořisti po krku. Myslivci ho navíc už dříve spatřili v revíru. Náš kluk tam dal fotopasti a zkoušeli jsme i dalekohled s nočním viděním, ale bezvýsledně," popsal Rigó a dodal, že problémy od té doby samy přestaly.
Ať už ovce zabil rys, nebo vlk, majiteli náleží náhrada. "Náhrada škody způsobené rysem ostrovidem na chovných zvířatech ve výši 59 tisíc korun bude žadateli vyplacena," potvrdila tisková mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.
Kraj totiž proplácí škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy. Peníze určenénakompenzaceškod pocházejí ze státního rozpočtu. "Kraj náhrady proplácí již několik let. V drtivé většině se jedná o škody způsobené vlkem na ovcích, bobrem na ovocných stromech a okrasných dřevinách nebo kormoránem na rybách," uzavřela Dvorníková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.