Přihlásit

U hranic se usadili vlci. Kdy se objeví i na českém území? (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ohrožený druh byl v kraji vyhuben před několika stoletími. V Sasku však nyní jeho populace roste a u Lobendavy už zřejmě strhl pár ovcí. Zatím však vlky ještě nikdo neviděl. Jeho návrat by pomohl regulovat přemnožené divočáky a srnce.

KRÁSNÁ LÍPA
Po čtyřech stoletích by se na sever Čech mohl vrátit kriticky ohrožený a přísně chráněný vlk obecný, vlčí smečka se totiž usadila na česko-německém pomezí v oblasti Hohwaldu, nedaleko obce Lobendava na Šluknovsku, kde ji zachytila fotopast. "Na české straně je zatím nikdo neviděl, ale nejspíš strhli pár ovcí u obce Liščí nedaleko Lobendavy. Nikdo neví, zda to byli skutečně vlci, na to je třeba zajistit stopy, DNA z chlupů, a to se nestalo. Já si ale myslím, že to vlk byl," řekl lesník Marek Klitsch ze Správy Národního parku České Švýcarsko.
Šance, že na sever Čech vlci dorazí, je velká, protože v sousedním Sasku a jižním Braniborsku jeho populace neustále roste. Loni zde bylo potvrzeno 39 štěňat a 13 smeček, ale přesný počet vlků nikdo nezná. "Populace je opravdu silná, předpokládám, že s letošními mláďaty je tam 60 vlků. Ti mladí sem přijdou, ojediněle už se to stává," přiblížil Klitsch, podle kterého se vlk na sever vrátí během několika let.
V Česku se do konce 17. století vlci běžně žili, poté jejich stav klesal kvůli lovu, až byli na přelomu 19. a 20. století zcela vyhubeni. Poslední vlk byl na Šumavě zastřelen v roce 1874, v Beskydech v roce 1914. Na severu Čech v roce 1640. Alespoň to tvrdí nápis na Vlčí desce, která je u Zadní Doubice na Děčínsku. Ta podle nápisu připomíná místo, kde lesmistr Johann Grohmann zastřelil dva vlky. "Vlci tady neměli šanci přežít, kvůli pastvě byly extrémně nízké stavy spárkaté zvěře, neměli potravu. Tereziánské patenty ze 16. až 18. století sice zakazovaly lov obyčejným poddaným, ale vlka stavěly mimo. Toho mohli lovit vždy všichni a za všech okolností. A na to doplatil," přiblížil Klitsch.
Protože na volně žijící šelmy se lidé kvůli vžitým předsudkům dívají s obavami, vedení parku se na návrat vlka začíná připravovat. Letos připravilo několik přednášek o vlkovi a byl vydán první leták, jež zemědělcům přinesl praktické informace o podmínkách náhrad možných škod na hospodářských zvířatech či o tom, na koho se v případě potíží obrátit. Neměla by se totiž volat policie, ale pracovníci CHKO Labské Pískovce či národního parku.
Protože vlk je velmi plaché zvíře, pro člověka je minimální hrozbou. Jeho návrat by ale mohl pomoci regulaci přemnožených divočáků a srnčí zvěře. "Sami vlci populaci divočáků nesníží, ale jsou schopni ji ovlivnit," dodal Klitsch.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.