Přihlásit

V Ralsku možná budou další zubři. Na divoko, mimo oboru (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody koupili nové stádo. Má se vypustit do volné přírody, zatím není jasné kde.

Ralsko - V lesích bývalého vojenského újezdu Ralsko se možná budou prohánět další zubři. Tentokrát zcela volně, bez jakýchkoliv zábran. Doplnili by tak současný polodivoký chov státního podniku Vojenské lesy a statky, který v rozlehlé oboře Židlov chová jedno stádo už od roku 2012. Po narození nových telat dnes polodivoký chov čítá jedenáct kusů unikátního zvířete.
Do volné přírody Ralska by mohlo přijít pět dalších zubrů, šlo by o chovnou skupinu složenou z jednoho samce a čtyř samic. Pětičlenný "tým" totiž získala ochranářská organizace Česká krajina na základě smlouvy s mezinárodní organizací European Bison Friends Society. Pro bizony, kteří by se do české volné přírody měli přestěhovat z Polska, teď hledá jejich budoucí domov.

Vláda rozhodne, kam stádo půjde
"Připravujeme několik lokalit. Mezi prioritní oblasti patří především bývalé či současné vojenské prostory. Definitivní rozhodnutí o cílové lokalitě by měli posvětit zástupci nově ustavené vlády. Proto do té doby zatím přesné místo nebudeme zveřejňovat," řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
Ať už skončí zubři kdekoliv, budou skutečnými průkopníky. Ve volné přírodě se v Česku nikde nevyskytují. Chovné stádo nakoupila organizace za zhruba 310 tisíc korun. V roce 2014 by k pěti průkopníkům měla přibýt ještě další tři zvířata zakoupená v Polsku.
Zubry mohla Česká krajina zakoupit díky pomoci sponzorů. Částečně se na jejich nákupu ale podílel dokonce i výtěžek ze zaslanýchDMSzpráv. "Jsme velmi rádi, že jsme zubry získali. Tento živočišný druh je klíčový pro biodiverzitu v rámci celé Evropy a stal se symbolem ochrany přírody na celém kontinentu," doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.
Zubr byl po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhuben. Díky mezinárodnímu záchrannému programu a chovu v zajetí se jeho stavy začaly postupně zvyšovat. V současnosti žije na světě zhruba 4500 zubrů, z toho přibližně tři tisíce zvířat ve volné přírodě a v polodivokých chovech. Česká republika se v rámci někdejšího Československa ve druhé polovině 20. století významně podílela na záchraně tohoto druhu. Byla hned po Polsku druhou zemí na světě v počtu odchovaných zubrů.
Naopak v současnosti patří Česká republika k posledním zemím v areálu původního výskytu zubra, kam se tento druhy nevrátil do volné přírody. Současný chov v Ralsku je největší v Česku, odborníci ho ale označují za polodivoký. Zubři mají k dispozici oboru o rozloze 3780 hektarů.
Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě, takřka tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Lidem nejsou nebezpeční, vyhýbají se jim.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.