Přihlásit

Rybáře už netrápí jen kormoráni, ale i vydry (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opavsko
Teplá zima je sice pro spoustu lidí příjemná, někde ale může mít katastrofální následky. Ty zatím naštěstí nehrozí rybářům. "Zatím není neobvyklé počasí na rybách poznat, zazimovaly. Kdyby se ale voda víc prohřála, můžou se dát do pohybu. A to by teoreticky mohl být problém," vysvětlil za opavskou pobočku Českého rybářského svazu Miroslav Kiszka. Za předpokladu, že by se totiž ryby ze zimního klidu probudily, by si dostatečně neodpočinuly, což by mohlo mít za následek jejich vyčerpání a následný úhyn.
Co hraje letos rybářům do karet, je absence kormoránů. Jelikož menší toky na Opavsku nejsou zamrzlé, většinou se drží na větších vodních plochách jako jsou přehrady. "Nedávno jsem je viděl na Hartě,odhademjichmohlobýt až sto padesát," říká Miroslav Kiszka s tím, že i přesto se nejedná o žádnou katastrofu, jelikož ztráty ve velké vodní ploše nejsou tak zjevné. Za předpokladu, že ale mrznout začne, se tento chráněný druh ptáka opět přesune na menší toky, kde ztráty budou mnohemvíce viditelné.
Kormoráni nejsou ale jediné chráněné zvíře, které v poslední době začalo rybářům dělat vrásky na čele. Přestože mnohé ochránce přírody i širokou veřejnost potěšil návrat vydry říční do české krajiny, má to i stinné stránky. Vydra se totiž živí z devadesáti procent rybami. "V dnešní přírodě nemá ani přirozeného nepřítele, kterým byl v minulosti třeba orel," uvedl také Miroslav Kiszka. Vydra navíc nebere lov pouze jako zdroj potravy, ale také jako zábavu. Rybu si tak kolikrát z vody vytáhne a nechá ji netknutou na břehu.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.