Přihlásit

Na plese jsem nejedl už několik let (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sloupnice
Myslivecký ples, to byla stylová výzdoba, myslivecká kuchyně a bohatá tombola. V té letošní mohli někteří z tří set účastníků plesu vyhrát divočáka, srnu, bažanta, divokou husu, ryby a mnoho dalších stylových specialit.
Široko daleko vyhlášená je tamní myslivecká kuchyně, o kterou se už patnáct let stará Oldřich Vašina mladší za vydatné podpory místních kuchařek. Zvěřina, voňavé koření, kvalitní víno a mléko, šípkový džem, to je jeho království. Na zhruba čtyři stovky porcí letos "padli" dva divočáci a dvě srnky, které musel vlastnoručně stáhnout, rozbourat, vykostit.
Teprve potom mohla začít práce v kuchyni. "Maso nakládáme den dopředu, aby se pěkně proleželo. Svíčkovou a šípkovou vaříme den předem, protože omáčka je lepší druhý den. Guláš a špalek se připravují v den plesu. Kromě masa spotřebujeme pětadvacet kilo mouky na knedlíky, vaříme asi osmdesát pět šišek, dál patnáct kilo brambor na salát a patnáct kilo přílohových," popisuje kuchař samouk a s úsměvem dodává: "Pak už na to nemám ani chuť, na plese jsem nejedl několik let." Zato strávníci jsou spokojení, někteří zvládnou i dvě večere a o půlnoci bývá vyprodáno.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.