Přihlásit

Přednáška přiblížila Beskydy (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jídelna ZŠ v Morávce doslova praskala ve švech, lidé o takovéto akce mají zájem

V rámci Festivalu sněhu 2013/2014 se v pátek 17. ledna v odpoledních hodinách uskutečnila přednáška s projekcí na téma Zima v Beskydech a ochrana Beskyd.
O akci, na kterou se neplatilo vůbec žádné vstupné, byl mimořádný zájem, takže jídelna ZŠ v Morávce doslova praskala ve švech. Přednášku měl na starost Jiří Lehký, zástupce vedoucího SCHKO Beskydy. Ten velice poutavým způsobem hovořil o různých tématech. Nejen žáci, ale i dospělí se mohli dovědět, na jaké lesy, vzácné rostliny a zvířata mohou v Beskydech narazit. "Například v povodí Morávky roste vstavač mužský, což je vlastně orchidej. V Beskydech se s ním můžete setkat skoro všude. Na druhou stranu v Čechách prakticky neroste. Mimořádně vzácný je i hořeček žlutavý, který kvete koncem září a začátkem října. V Beskydech se vyskytuje jen na dvou místech, v Karpatech na jednom. Jinde v Evropě se tato rostlina vlastně nevyskytuje," řekl během přednášky Jiří Lehký, který na závěr ještě posluchačům ukázal odlité stopy zvířat.
"Nechybí ani stopa medvěda. I s tímto zvířetem se můžete v Beskydech setkat," dodal Jiří Lehký. Některým lidem se domů ani moc nechtělo. "Příroda mě velice zajímá, takže bych vydržela poslouchat ještě mnohem delší dobu. Jsem ráda, že se takové akce v Morávce, kde mám chatu, konají. Například loni jsem nechyběla ani na přednášce o historii. Dovídám se tak nové informace," pochvalovala si šestašedesátiletá Anna Tomečková z Frýdku­Místku. "Přišel jsem tady z toho důvodu, že mám k přírodě blízký vztah. A co mě nejvíce zaujalo? Odpovím v obecném duchu. Jen jsem se utvrdil v tom, jak jsou Beskydy výjimečné. Konkrétně v Morávce jsem před časem na vlastní oči viděl chřástala polního. Dokonce jsem si nahrál jeho zvuky," pochlubil se tímto neobvyklým úlovkem pětadvacetiletý Tomáš Foldyna z Morávky, který jinak studuje archivnictví.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.