Přihlásit

Včelaře u Jablunkova navštívil medvěd (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nečekanou návštěvu měli opakovaně v minulých týdnech včelaři na Jablunkovsku. Pochutnat si na sladkém obsahu pláství přišel pod horu Gírová medvěd. "Do této části Slezských Beskyd se zvíře dostalo pravděpodobně ze Slovenska nebo z Polska," řekla Leona Machalová z Hnutí Duha.
U rozbitých úlů našli ochránci přírody ze Správy CHKO Beskydy medvědí stopy v blátě.
"Vybral mi sice dva úly, plástve rozházel kolem a vyžral, na druhou stranu mě těší, že i tady v našich lesích se objevuje taková vzácná a plachá zvěř, jako je medvěd. Doufám, že pokud se medvěd rozhodne jít dále do Beskyd, neskončí jako jeho předchůdce pod koly kamiónu. Průchodných cest přes údolí pro zvěř zůstalo už jen několik," řekl serveru selmy.cz myslivec a včelař Kamil Turek.
Podle jen pár dní starých stop, které našli dobrovolníci Vlčích hlídek v širším okolí Gírové, se zdá, že medvěd se v oblasti stále pohybuje.

Setkání s člověkem se snaží vyhnout
"Potvrzují to také informace o jeho návštěvách dalších dvou včelínů na samotách pod Gírovou a u Hrčavy. Majitelé těchto včelstev si je následně zabezpečili elektrickými ohradníky," přiblížila Machalová.
Podle ochranářů není zapotřebí mít kvůli výskytu medvěda přehnané obavy při vycházkách do lesa.
"Přestože je oblast Gírové turisty poměrně hodně navštěvovaná, nejsou zatím hlášeny žádné případy setkání nebo přímého pozorování této šelmy. Jde tedy nejspíše o divokého medvěda, který má přirozený respekt z člověka a setkání s ním se snaží vyhnout. Je proto aktivní především za soumraku, v noci či brzy ráno," sdělila Machalová.
Doplnila, že ochranáři by uvítali další poznatky o jeho výskytu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.