Přihlásit

Jelenů ubývá, ale nejen na Jizerkách, zlatou medaili získala lebka jezevce (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci obdivovali medailovou lebku jezevce lesního. Sněm zhodnotil loňskou sezónu, zvěře srnčí je o něco více.

Smržovka
Přehlídka trofejí zvěře ulovené za sezónu 2013 v jabloneckých revírech byla o víkendu k vidění na Park hotelu Smržovka.


Medaile potěšily
"Vystavujeme sto dvacet srnčích trofejí, čtyřicet trofejí od vysoké a tři od mufloní zvěře. Zlatou medaili obdržela lebka jezevce lesního, dvě bronzové dostala srnčí zvěř a jednu získala trofej z jelena," vyjmenoval úspěchy myslivců Jaroslav Kočárek, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Jablonci.
Osmičlenná hodnotitelská komise se vcelku zapotila. Každou zvěř totiž hodnotí podle stanovených kritérií.
Trofejí bylo mnoho a hodnotitelé nechtěli nikoho poškodit. "Každý myslivec, který tady vystavuje, si musí sám trofej k přehlídce připravit. Třeba lebka zvířete musí doslova zářit bělobou, ale zase na chrupu musí zůstat stopy dentinu. Podle něho se totiž stanovuje věk zvěře," vysvětlil jednatel.

Ubývá zvěře
Upozornil, že ale dramaticky ubývá, a to, bohužel, nejen na Jizerkách, ale celorepublikově. Jedná se především o zvěř samčí vysokou, tedy o jeleny. Na přehlídce bylo letos k vidění o dvacet trofejí méně než loni. A jejich hodnota o šedesát procent klesla. Objevuje se ale o něco více zvěře srnčí.
Jednou z nejzajímavějších trofejí byla ta od Karla Zemana ze září loňského roku na Jizerce. "Jelen měl sto dvacet kilo a bylo mu dvacet let. Taková trofej je pro myslivce trofejí životní. Mohl k nám přijít z Polska a byla to zřejmě náhoda než aby si ho myslivec vyhlédl dopředu," vysvětlil Jaroslav Kočárek.
Součástí akce na Park hotelu byl také svod loveckých psů. Program pokračoval ještě okresním mysliveckým sněmem, který mohl konstatovat: "Úkoly jsme splnili."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.