Přihlásit

U kapličky svatého Eustacha se přátelé loučili s Breníkem (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklát
Kde jinde by se mohl konat vzpomínkový pietní akt na Karla Berníka, nežli v místě, které tak miloval a opečovával: u kapličky svatého Eustacha v Křivoklátě.
Jeho přítel, předseda pobočky České lesnické společnosti Miroslav Pecha, vysvětlil: "Karel byl ctitelem historie křivoklátské myslivosti, a ta prostá kaplička na kopci nad Křivoklátem, která je její nedílnou součástí, se stala i součástí Karlova života. Z vlastní režie hradil její opravy a dlouhá léta o ni nezištně pečoval. Nebyl snad jediný večer, kdy by u obrazu Svatého Eustacha nehořela zapálená svíčka jako pocta křivoklátské zvěři i myslivcům, kteří o ni dlouhá staletí pečovali."
Desítky lidí sem přišly ještě naposledy vzdát poctu tomuto myslivci a podnikateli, jež se stal jednou z nejznámějších tváří Křivoklátska.
U kapličky byl na počest Karla Breníka odehrán mysliveckými trubači koncert. Zahráli skladby, které měl Karel Breník velice rád. Soubor secvičil hornista České filharmonie, jeden z pilířů současné myslivecké hudby a autor mnoha skladeb, které se hrají po celé Evropě, významný pedagog Petr Ruda.
V rámci piety pohovořili o Karlu Breníkovi kromě Miroslava Pechy také další jeho přátelé. Mezinárodně respektovaný umělecký řezbář a básník Petr Tříska a předseda Společnosti Hájovny Křiniště Pavel Kořán: "Karel Breník byl naším čestným členem. Našel u nás prostor k realizaci několika svých snů a mnoha nápadů. Spolu s Karlem jsme na půdě této společnosti uskutečnili řadu úspěšných akcí. Namátkou připomenu Národní soutěž mysliveckých trubačů."
Od začátku své aktivní myslivecké činnosti byl Karel Breník členem Mysliveckého sdružení Eustach a patřil vždycky k té aktivnější části členské základny. Více než třicet let vykonával funkci mysliveckého hospodáře. Podílel se na nejrůznějších akcích a později byl jejich hlavním iniciátorem. "Do podvědomí širší myslivecké veřejnosti vstoupil pořádáním výstav trofejí v prostorách křivoklátského hradu nejprve jako člen mysliveckého sdružení. Poslední výstavu v roce 2007 u příležitosti oslav 300 let postavení kapličky Svatého Eustacha už pořádal zcela ve své režii," zdůraznil Miroslav Pecha. Ještě s jedním místem byl bytostně spjatý. Byla to chaloupka na Hoštích. Tady, se svými nejlepšími kamarády a zvěří v okolních lesích, trávil ty nejšťastnější chvíle svého života. "A každý z jeho druhů, kteří odešli z tohoto světa, tam má svůj památný kámen, aby byli stálou součástí toho krásného místa," připomněl ještě Miroslav Pecha.

***
Myslivec a podnikatel Karel Breník
Narodil v r.1947 v Rakovníku. Pracoval v Šamotce. Dálkově vystzudoval stavební průmyslovku a při budování nové továrny RAKO 3 už samostatně řídil určité úseky stavebních prací. Absolvoval také postgraduální studium Tvorba a technika životního prostředí a v 90. letech získal od České komory autorizovaných inženýrů osvědčení, kterým se stal autorizovaným stavitelem v oboru pozemní stavby. V r. 1969 se oženil a brzy na to přišly na svět tři děti - Karel, Naďa a Lenka. Dlouhá léta pracoval u Lesního závodu Křivoklát jako vedoucí střediska služeb. V 90. letech založil stavební firmu a později i obchod.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.