Přihlásit

Labutě na Třemešku zabíjí botulotoxin, ukázala pitva (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Takzvaný klobásový jed se v přírodě běžně vyskytuje. Zatím ale zůstává záhadou, proč je ho v rybnících tak velká koncentrace

Šumperk
Labutí populaci na rybnících na Třemešku u Šumperku decimuje botulotoxin, který se také nazývá klobásový jed. Ukázal to výsledek pitvy, kterou nechali provést ochránci přírody.
Jedná se o toxickou látku, která se v přírodě běžně vyskytuje. Jenže je zatím záhadou, proč je v třemešských rybnících tak vysoká koncentrace "klobásového jedu," že vodní ptáci hynou.
Ochránci přírody v poslední době zaznamenali úmrtí několika labutí. A už loni jich uhynulo deset, kromě dospělých kusů také odrostlá mláďata. "Při pitvě se ukázalo, že labuť v sobě měla botulotoxin, takže nyní aktuálně řešíme, kde je zdroj kontaminace. Na Třemešku totiž nehynou jen labutě, ale i ostatní vodní ptáci, ale ti narozdíl od velkých labutí nejsou tak vidět. Při nedávném úklidu jsme navíc z vody vylovili skoro stovku mrtvých ryb," sdělil Marcel Minář z šumperské pobočky Českého svazu ochránců přírody. Mrtvým ptactvem se zabývá i policie. Zpočátku totiž vše nasvědčovalo tomu, že labutě někdo záměrně tráví. Vodní ptáci totiž zpravidla zkonzumují všechno, co jim lidé hodí. Navíc v minulých letech někdo labutím rozbíjel v hnízdech vejce. "Případ je zatím v šetření," sdělil krajský mluvčí policie Josef Bednařík.
Ještě začátkem roku na Třemešku hnízdil labutí pár. Samice ale v březnu uhynula, když měla těsně před snůškou. Její labutí partner pak zmizel neznámo kam. Ale nedávno se opět do lokality nastěhovaly dvě labutě, jedna z nich byla nalezena mrtvá před několika dny.
"My se situací zabýváme velmi intenzivně, spolupracujeme i se Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky i dalšími organizacemi, které řeší životní prostředí," dodal Marcel Minář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.