Přihlásit

Senátor Palas rezignoval na funkci šéfa českých myslivců (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bývalého ministra prověřují detektivové kvůli nejasnému financování jeho domu

Praha
Myslivci jsou bez nejvyššího vedení. Své funkce se minulý týden vzdal předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Palas, který je současně senátorem a bývalým hejtmanem Moravskoslezského kraje.
Palas o svém rozhodnutí informoval na webových stránkách jednoty. Ve stejný den rezignoval i místopředseda jednoty a bývalý poslanec Jiří Papež. Důvody ke svému kroku však nevysvětlili. "Je to moje vnitřní rozhodnutí. Myslivcům to pravidelně vysvětluji, ale přes média nechci nic vzkazovat," uvedl Papež.

Zájem policie
Nejsou to přitom jediní muži, kteří vedení myslivecké jednoty opouštějí. O den dříve podal výpověď jednatel Jaroslav Kostečka. Na jeho místo bude podle Palase vypsáno výběrové řízení. "Dle rozhodnutí myslivecké rady Českomoravské myslivecké jednoty bude do konce měsíce května 2014 vyhlášeno výběrové řízení na obsazení volného místa jednatele," sdělil Palas.
Právě o Palase se v současné době zajímá policie kvůli financování jeho domu v Ludvíkově na Bruntálsku. Koncem dubna ho dokonce detektivové z protikorupčního útvaru navštívili a dům podrobili prohlídce. To Palase rozčílilo a domovní prohlídku označil za šikanu. V nejbližších dnech by pak chtěl podat ústavní stížnost. "Nebyl k ní důvod. Klient s policií spolupracuje. Měli požádat o vydání potřebných věcí a on by je vydal. Šlo jen o to, nafotit nemovitost zevnitř. To je zásadní porušení ústavního práva celé rodiny na ochranu obydlí," vysvětlil pro MF Dnes po domovní prohlídce Palasův právník Matěj Zachveja. Policisté přitom podle něho v domě nic nenašli.
Policie Palase prověřuje dva roky. Už dříve se v médiích objevily informace, že ji zajímá, z jakých zdrojů bývalý poslanec, ministr zemědělství a exhejtman Moravskoslezského kraje financoval stavbu za miliony korun. Nařčení z malého financování Palas odmítá a uvedl, že si na dům vydělal spolu s manželkou, která je zubařka.
Přestože Palas důvody svojí rezignace neuvedl, ministr zemědělství Marian Jurečka si myslí, že za ní stojí právě zájem policie o něj. "Osobně si myslím, že za tím jsou problémy pana Palase, který není schopen jasně předložit, z jakých příjmů postavil svůj dům. Obávám se, že ani žádné jasné doklady není schopen předložit, a můžeme si jen domýšlet, z čeho je tento dům financován," uvedl pro Deník Jurečka.

Bude hůř?
Mezi samotnými myslivci vyvolal Palasův krok rozporuplné reakce. Zatímco jedni se obávají, aby po zvolení nového vedení "nebylo hůř", jiní doufají, že by se do čela jednoty mohli postavit lidé, kteří vrátí myslivcům prestiž. "Podívejte se, kdo je na místech, která jsou rozhodující. Nepustí mezi sebe obyčejné lidi, kteří myslivost dělají srdcem i poctivě," připojil svůj názor k diskusi k současné situaci jeden z myslivců.
Předseda olomouckého mysliveckého spolku Jiří Zbořil považuje Palasovu rezignaci za jeho svobodnou vůli, která byla možná způsobena i tlakem členské základny. Nicméně vedení jednoty je podle něho funkční, když se do čela postavil dosavadní místopředseda Jiří Chmel. Nové vedení myslivců by mělo vzejít z voleb na podzim příštího roku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.