Přihlásit

Medvědi a bachyně se selaty. Dejte si pozor (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Co můžete v lesích regionu potkat, aniž byste si to přáli? Třeba šest medvědů bez Cibulky nebo bachyni se selaty. A jeden z myslivců tady dokonce vyfotil medvědici s medvídětem.

Co se týká samotných medvědů, není nutné panikařit, nicméně jisté nebezpečí tady je. A to v případě nečekaného střetu jak s jednou, tak s druhou matkou. "Ve své podstatě může být bachyně pro člověka větším ohrožením, než šelma. Pokud by šel navíc vítr od divočáků, zvědavá a hravá selátka klidně přiběhnou až k vám, což se mamince rozhodně nelíbit nebude a ač byste v tom byli naprosto nevinně, hrozně se naštve," říká s nadsázkou, ale s respektem jeden z myslivců, který bachyni s jedenácti zdravými a silnými selaty na Třinecku pomocí fotopasti vyfotil.
Dodává, že i když jsou divočáci na mnoha místech republiky přemnožení, tady se jejich úlovky myslivci moc chlubit nemohli. Ulovit je tady v horách byl docela problém. Mírná zima zřejmě situaci změnila. Na zdejší podmínky myslivce počet selat i jejich vzhled opravdu překvapil.
Co se týká medvědů, dříve se hovořilo o tom, že naším územím pouze procházejí, což už také nebude pravda. Svědčí o tom jednak medvědice, která brouzdá regionem se svým potomkem a jeden z medvědů, který si určitou oblast vybral za svoje teritorium, protože se v ní zdržuje už hodně dlouho. "Je tady pořád. Mám zprávy od chlapů z lesa a od včelařů," vykládá mi jeden z bukoveckých starousedlíků.

Sousedům přerůstají přes hlavu
Zprávy o medvědech přicházejí nejen z Mostů u Jablunkova a Hrčavy, ale i ze Smilovic, Komorní Lhotky a dokonce i z Třince, kde si šelma prohlížela zahrádky. Myslivci a ochranáři se domnívají, že se jich momentálně v Beskydech vyskytuje šest. Jelikož se obě strany obávají pytláků, slíbili jsme jim, že bližší informace o tom, kde vyfotili medvídě, uvádět nebudeme. Ochranáři nyní zkoumají na základě odebraného trusu, o jak stará zvířata se jedná. Minulý týden přišla ze Slovenska zpráva, že jednoho z myslivců už podruhé napadla stejná medvědice. Tentokrát ji skolil. Před dvěma lety ho ošklivě pokousala na ruce. Když letos zaútočila znovu, muž ji zastřelil. Rozhodovaly vteřiny. "Velké skoky a vyceněné zuby. Byl to okamžik. Zázrakem jsem stihl použít zbraň," líčil situaci pro televizi Markíza myslivec. Připustil, že beze zbraně by proti medvědici neměl šanci. Od prvního napadení už do lesa beze zbraně nikdy nechodil. I on na obrazovce poukazoval na to, že jim medvědi přerůstají přes hlavu. Není proto divu, že někteří jedinci zamířili za hranice. A ač v Těšínských Beskydech nemají tak dobré podmínky jako u sousedů, přizpůsobují se. I když slovenský myslivec střílel v sebeobraně, policie případ zatím řeší jako pytláctví.

Větší nebezpečí hrozí medvědům od lidí
S důkazem přítomnosti medvěda na velmi kuriózním místě se setkali lidé ze zahrádkářské osady na okraji Třince - Lyžbice. Na upravené ploše políčka v oplocené zahradě našli velké stopy charakteristického tvaru. Podlouhlé zadní a kratší přední stopy s pěti prsty nemohly patřit jinému zvířeti než medvědovi. Edvard Czudek nečekaný nález na zahradě svého souseda vyfotil a zaslal pracovníkům projektu na ochranu velkých šelem Hnutí Duha. Tomáš Krajča, který se dlouhodobě věnuje monitoringu velkých šelem, na místě potvrdil, že se zcela jistě jedná o stopy medvěda, pořídil jejich fotodokumentaci a zhotovil několik sádrových odlitků. Podle dalších stop nalezených v okolí zahrady se medvěd na místo dostal nejspíše od řeky. "Medvěd přišel od Olzy, podél plotu vylezl na ulici Nábřežní, odkud se vydal po cestě na jih. V místě, kde uviděl průchod mezi domky, se rozhodl projít do lesa na druhé straně. Přelezl přes plot do zahrady, kde při doskoku polámal několik borůvek. Vydal se po dlážděném chodníku, vylezl na menší terasu, a pak už to vzal přes záhony. Paní majitelka zahrádky říkala, že to byl slušný medvěd, protože česnek jí nepošlapal. Rozložení stop napovídalo, že šel pomalu a zvažoval každý krok v neznámém prostředí, ze kterého hledal únik. Došel až k foliovníku na kraji zahrady, kde se rozhodl, že v rohu u stromu přeleze plot. Ten při tom zkřivil a zanechal na něm srst. Zde se medvědí stopy ztratily," uvedl Krajča. Nalezené chlupy z plotu odebral jako cenný vzorek pro další výzkum. Zda se z nich podaří provést analýzu DNA, a tedy zjistit, odkud zvíře pocházelo, však ukáže až jejich laboratorní zpracování.

Cyklistovi šelma vběhla do dráhy
Další poměrně zajímavé místo, kde se podařilo potvrdit pohyb medvěda, je kamenolom u obce Řeka. Velice čerstvé stopy v blátě na horním patře lomu zdokumentovala lesní správkyně Silvie Stachová. "Podle dalších informací převážně od myslivců a lesníků se v masivu nedaleké Goduly a okolí medvěd už asi více jak týden předtím pohyboval. Prozradily jej stopy a dokonce i snímky z fotopastí. Další informace o výskytu medvěda přišly ze zcela nečekaného místa - z obce Baška nedaleko Frýdku-Místku. Asi o den později, než se medvěd procházel po hraně lomu v Řece, se setkal s medvědem Petr Manda ze Skalice, když se kolem půl třetí ráno vracel na kole z práce. V místě, kde cesta prochází kolem vodní nádrže v Bašce, k jeho úžasu jen několik metrů před ním vyběhl na silnici. Chvíli se na sebe dívali a zvíře poté uteklo zpátky, odkud přišlo," stojí na stránkách Hnutí Duha. Ochránci dodávají, že výskyt medvěda v uvedených lokalitách není důvodem k přehnaným obavám ze setkání s ním - medvěd je přirozeně plaché zvíře a kontaktu s člověkem se aktivně vyhýbá. Prozatím nejsou letos v Moravskoslezských Beskydech hlášeny žádné škody, které by způsobil, ani nikoho neohrozil. "Nebýt stop na upravených záhonech, v blátě lomu nebo náhodného nočního setkání cyklisty, asi bychom o pohybu medvěda v těch místech nevěděli. Strach z jeho přítomnosti je třeba změnit v respekt. Každý den třeba na silnicích podstupujeme mnohem větší riziko než při návštěvě lesů s výskytem medvěda. Naopak tato vzácná zvířata jsou při pohybu kulturní krajinou ohrožena střety s dopravními prostředky nebo pytláctvím. Přejeme medvědovi hodně štěstí a doufáme, že v Beskydech objeví klidnější lokality pro svůj život," doplňuje Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.