Přihlásit

Do regionu míří stádo zubrů (5plus2

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obora Libeň se zapojila do celosvětového projektu na záchranu obřích savců.

NOVÉ STRAŠECÍ
Nové a velmi vzácné obyvatele očekávají v těchto dnech v oboře Libeň poblíž Nového Strašecí. K jelenům a muflonům, kteří se tam již po léta prohánějí, se nastěhuje pětičlenná zubří rodinka z Polska. Majitelé výběhu se zapojili do celosvětového projektu na záchranu těchto obřích savců. Cílem je jejich návrat do volné přírody.

Patří do české krajiny
"Hlavní motivací k získání zvířat byl můj dlouhodobý zájem o problematiku vysazení vymizelých živočišných druhů do někdejších teritorií. Chtěl jsem chovat něco původního, co historicky patří do české přírody," vysvětluje Lubor Cerva, který oboru nedaleko Nového Strašecí vlastní.
Svá stáda nejprve rozšířil o jelena evropského, který rovněž odjakživa obývá tuzemské lesy. Nyní se rozhodl chovat zubry. "Stal jsem se členem společnosti za záchranu zubrů. Jsou v ní odborníci, kteří o jednotlivých kusech vedou plemennou knihu," líčí Lubor Cerva.
Zapojení do záchranného programu s celosvětovou působností nebylo jednoduché. Majitel obory musel prokázat, že zvířata budou mít zajištěny dobré podmínky. Posudek si vzali na starost čeští i polští úředníci. "Podal jsem žádost na ministerstvo životního prostředí. Posuzovala ji také polská strana, neboť pětice zubrů pochází z Bělověžského pralesa, což je gigantické území na pomezí Polska a Běloruska," podotýká Lubor Cerva, který musí počítat s tím, že dospělý zubr denně spořádá 50 až 60 kilogramů potravy.
Zajištění dostatečného množství potravy nebylo pro Lubora Cervu jedinou starostí. Na příchod nových obyvatel musel připravit i samotnou oboru. Úpravy spočívaly zejména v zajištění větší bezpečnosti proti úniku zvířat mimo vyhrazené území.
"Kromě toho, že odborníci přijeli zkontrolovat, jestli máme pro chov vhodné podmínky, museli jsme zajistit bezpečnost. Důkladně jsme proto obešli celé oplocení, jestli někde nepotřebuje opravit či zpevnit. Do ohradníku nově pustíme vyšší napětí. Rovněž jsme instalovali signalizaci, která nás upozorní třeba na padlý strom," vyjmenovává majitel obory všechna opatření.

Plachý ale rodinný typ
Za zvířata, která byla odchycena v Bělověžském pralese, musí nový chovatel zaplatit nemalou částku. Cena stáda, které se již brzy bude prohánět v libeňské oboře, se pohybuje v řádu desítek tisíc euro.
Pětici "libeňských" zubrů bude tvořit starší býk, kráva a tři telata. "Zubr evropský je v podstatě rodinný typ. Zvířata žijí v malých stádech a jsou na sebe hodně fixovaná. Jsou také plachá a pokud je někdo vyruší, mohou být agresivní," upozorňuje Cerva s tím, že váha dospělého samce je až jedna tuna.
Se spolubydlícími v oboře by se ale mělo stádo dobře snášet. Jeleni, daňci ani mufloni jim nikterak nevadí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.