Přihlásit

Pachové ohradníky změní "vůni", zvěř si zvykla (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRACHATICE
I letos dostanou myslivci na Prachaticku příspěvek na obnovu pachových ohradníků. Ty chrání řidiče i zvěř před srážkami u silnic. Časem si ale zvířata na používaný pach zvyknou a neviditelná ochrana ztrácí na účinnosti. Myslivci proto budou muset letos vybírat novou chemickou látku.
Přecházení zvěře přes silnice znepříjemňuje cestování řidičům hlavně večer a v noci. Pachové ohradníky pomáhají chránit před střety. Užitečné jsou hned dvakrát. V první řadě chrání řidiče a jejich auta, významně ale také pomáhají zmenšovat škody, které působí automobilový provoz na zvěři.
Pachové ohradníky jsou na Prachaticku už několik let. Díky tomu, jak se osvědčily, je myslivci ve vybraných úsecích rozmístí i letos.
"Na jejich obnovu dostaneme příspěvek ve výši několika desítek tisíc korun. Ukazuje se totiž, že ohradníky mají u silnic opravdu smysl," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Prachatice Jan Kandl.

Zvířata musejí také migrovat
Myslivci se shodují, že účinnost ohradníků je v jejich honitbách opravdu znát. Ale na pach, který ji od přechodu silnice odrazuje, si zvěř dokáže zvyknout. V letošním roce tak myslivci budou muset vybrat nový druh pachu, který bude zvěři v přechodu bránit.
"To snížení účinnosti je totiž také patrné a zvěř potom může silnici přecházet i tam, kde jsou ohradníky nainstalované," konstatoval předseda myslivecké komise František Řezník.
Ne všude ale mohou myslivci ohradníky instalovat, u malých silnic by byly spíše na škodu. "Zvěř totiž musí migrovat. Důležité jsou na nepřehledných místech nebo tam, kde je velký provoz a kde často dochází k nehodám," vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Prachatice Ivan Štětina.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.