Přihlásit

V bývalých dolech žijí mufloni (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mostecko
Početná stáda 150 až 200 muflonů na Mostecku právě vyvádějí své mladé. Můžete je vidět na rekultivovaných územích po těžbě lomu ČSA a lomu Obránců míru. Stáda, jež vodí staré a zkušené muflonky, které rozeznáte podle bílé hlavy, sem chodí hlavně na snídani.
Ale pozor! Mufloni mají mimořádně vyvinutý sluch, čich i zrak a člověka dokážou zaznamenat na vzdálenost více než jeden kilometr. A vůdčí muflonka hlídá s velkou obezřetností. Přiblížit se k nim na krátkou vzdálenost je tedy nesmírně obtížné.

Na rekultivacích
Muflon není vybíravý. Spásá kyselé a tvrdé trávy a tráva tvoří 70 procent objemu jeho potravy. Listí stromů a keřů asi 15 a polokeře okolo 10 procent. "Tohle vše v prostředí rekultivací mohou najít. Vlastně je skladbou rostlin i terénními vyvýšeninami hodně blízké Korsice, která je jejich domovinou," říká o zvířatech technik projektů Severní energetické Jiří Křen.
Muflonům se tu daří natolik, že hrozí jejich přemnožení. Ostatně totéž platí pro jeleny a daňky. Biodiverzita na rekultivovaných plochách, ač je to možná překvapivé, je vyšší než před těžbou.

Pro myslivce
Proto se 750 hektarů plochy stalo honitbou. Severní energetická pozemky pronajímá myslivcům z Komořan, Mostu, Horního Jiřetína, Vysoké Pece,doplňkovou službou jsou odlovy za poplatek.
Ale vraťme se k muflonům. Víte, že v České republice žije zhruba 35,8 procenta jejich světové populace?
Dlouho byli považováni za jednoho z předků ovce domácí. Poslední výzkumy ukázaly opak: vznikli zdivočením domácích ovcí, které si na středomořské ostrovy Korsiku a Sardinii přivedli první neolitičtí osadníci v 6. až 7. tisíciletí před naším letopočtem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.