Přihlásit

Spory mezi zemědělci a myslivci (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata jsou poslední dobou problém. Zemědělcům škodí na úrodě a myslivci za ně musí platit, alespoň podle rozsudku, který padl minulý týden ve sporu soukromého zemědělce Jaroslava Bendy z Oponešic a mysliveckého sdružení Budkov.
Precedentní rozsudek může nyní spustit lavinu, která může vést až k likvidaci některých mysliveckých sdružení. A to je špatně. Potřebujeme jak zemědělce, tak myslivce. Likvidace jedněch nebo druhých není tou správnou cestou.
Počet zvěře v přírodě je třeba regulovat. Ochránci přírody se mnou asi souhlasit nebudou, ale je to tak. Regulaci by nakonec provedla příroda sama, ale bylo by to za cenu nemocí apod. Myslivci ovšem nemohou střílet, jak se jim zachce. V cestě jim stojí zákony a nařízení. Divoká prasata jsou přemnožena a za současných podmínek nelze regulaci provádět efektivně. Tady se projevuje nepružnost státního aparátu, který nedokáže na takovéto extrémní situace reagovat. Například divoká prasata jsou noční tvorové. Myslivci ale nesmí například používat přístroje pro noční vidění atd. Výjimky se neudělují. Myslivci tak mají hodně svázané ruce a stav černé zvěře se tak jen těžko udržuje v rozumných mezích. Spory mezi zemědělci a myslivci se tak v budoucnu mohou ještě vyhrotit. Do celé věci se tak musí vložit stát a razantně řešit vzniklou situaci, k tomu se ale moc nemá. Důležitá je ovšem také komunikace mezi zemědělci a myslivci. Někde to funguje, někde ne. Osobně si ale myslím, že když se sejdou rozumní lidé, vždycky se nějak domluví. Jde jen o to se sejít.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.