Přihlásit

10 zvířecích druhů, jimž hrozí vyhynutí (Dotyk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každoročně 16. května si lidé připomínají, že jejich činnost může být pro jiné živočichy smrtící. Tento den je totiž světovým dnem ohrožených druhů. Magazín International Business Times při této příležitosti vybral 10 zvířecích druhů, kterým nejvíce hrozí vyhynutí.

1 Leopard amurský
Tato kočkovitá šelma se vyskytuje v jihovýchodním Rusku a v provincii
Ťi-lin na severovýchodě Číny. Je ohrožena zejména sportovním lovem, využíváním v čínské medicíně a intenzivní těžbou dřeva.
Na záchranu tohoto druhu leoparda založily ruské a západní ochranářské organizace iniciativu The Amur Leopard and Tiger Alliance, která působí v severovýchodní Asii. Už od roku 1996 se mezi členy iniciativy debatuje o plánu na vypuštění těchto leopardů do volné přírody na jihu sibiřského pohoří Sichote-Aliň, uskutečněn však ještě nebyl.
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žije na celém světě pouhých 30 leopardů amurských.

2 Nosorožec dvourohý
Obývá východní a střední Afriku. Jeho poddruh, nosorožec dvourohý severozápadní, je od roku
2011 veden jako vyhynulý.
V roce 1900 žilo v Africe několik set tisíc nosorožců dvourohých. Během druhé poloviny 20. století klesl jejich počet na zhruba 70 000 jedinců. Podle WWF mohou za tento úbytek populace nosorožců dvourohých lovci z Evropy.

3 Gorila nigerijská
Tento poddruh gorily nížinné obývá pouze lesnaté kopce a hory na kamerunsko-nigerijské hranici blízko pramenů řeky Cross River. Pro tuto oblast je typická činnost lidí, kteří mýtí lesy, aby mohli těžit dřevo a zakládat pole pro pěstování zemědělských plodin a chov dobytka.
V těchto lesích dochází také k pytláckému lovu a podle WWF má ztráta i několika málo goril na jejich už tak malou populaci zhoubný vliv. Odhaduje se, že v současnosti zbývá asi 300 goril nigerijských.

4 Kareta pravá
Kareta pravá se vyskytuje hlavně v tropických mořích, a to převážně v korálových útesech. WWF uvádí, že tento druh želvy často loví pytláci kvůli jejímu krunýři, který je používán pro dekorační účely.
Ačkoliv přesné populační údaje nejsou známy, podle odhadů je dnes naživu 20 až 23 tisíc hnízdících samic.

5 Saola
Saola patří mezi nejvzácnější zvířata na světě. Byla objevena teprve v květnu roku 1992 při společném průzkumu prováděném vietnamským ministerstvem lesnictví a WWF v severní části středního Vietnamu.
Tento druh se vyskytuje pouze v Annamitském pohoří Vietnamu a Laosu. Není známo, že by nějaká saola přežila v zajetí, což vede k přesvědčení, že vůbec není schopna žít mimo přirozené prostředí. Celková populace tohoto druhu čítá méně než 750 jedinců.

6 Gorila horská
Gorily horské žijí v lesích vysoko v horách střední Afriky. Jejich hustá srst jim pomáhá přežít v prostředí, kde teploty často klesají pod bod mrazu.
Jak ale lidé více pronikají do jejich teritoria, gorily se přesouvají na čím dál delší období výš a výš do hor. Tam jsou pak nuceny snášet nebezpečné a někdy i smrtící podmínky, uvádí WWF.

7 Kožatka velká

Jedná se o největší druh mořské želvy a zároveň o jeden z nejstěhovavějších. Žije jak v Atlantickém, tak v Tichém oceánu.
Počty kožatek velkých během minulého století značně klesly. Podle WWF lidé intenzivně sbírali jejich vejce a želvy samy se zaplétaly do rybářských sítí.
Ačkoliv přesné údaje o jejich populaci nejsou známy, je možné, že v celém Tichém oceánu žije pouze asi 2300 dospělých samic.

8 Nosorožec jávský
V národním parku Ujung Kulon na západním cípu indonéské Jávy žije pouhých 35 nosorožců jávských. Jejich počet stále klesá hlavně přičiněním pytláků, kteří je loví kvůli rohům. Tomuto problému čelí všechny druhy nosorožců.
K poklesu populace těchto zvířat přispěla ztráta jejich přirozeného prostředí, které bylo přetvářeno v zemědělskou krajinu. Tento faktor však ztrácí na významu, jelikož se vyskytují už pouze v jednom státem chráněném parku.

9 Tygr jihočínský
Začátkem padesátých let minulého století čítala populace tygra jihočínského přibližně 4000 jedinců. Během několika dalších dekád však byl huben jako škůdce a tisíce tygrů byly zabity.
Nevládní organizace Save China's Tigers (Zachraňte čínské tygry) vypracovala s podporou čínské Státní správy lesů plán na vypuštění v zajetí odchovaných tygrů do rozsáhlých výběhů na jihu Číny. Hlavními problémy, pokud jde o navracení tygrů do přírody, je dostupnost vhodného prostředí a dostatečné množství odpovídající kořisti.

10 Slon indický sumaterský
Slon z indonéského ostrova Sumatra je ohrožen ztrátou a roztříštěností jeho přirozeného prostředí i pytláctvím.
V roce 2004 byl na ochranu životního prostředí sumaterského slona v provincii Riau založen Národní park Tesso Nilo. Tato lesnatá oblast představuje jednu z posledních ploch dostatečně rozsáhlých na to, aby životaschopnou populaci těchto slonů uživila.

Ludovica Iaccino je redaktorkou International Business Times. Spolupracuje také s webem iecoAfrica. Na svém blogu se věnuje lidským právům a sociálním konfliktům.

C IBT 2014. Všechna práva vyhrazena.
Překlad Channel Crossings.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.