Přihlásit

Jak se vydat do flájské obory? Jen někdy a pouze do poloviny července (Homér)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LITVÍNOV
Obora Fláje má být otevřená pro veřejnost pouze občas a jen do poloviny července. To je výsledek jednání starostů Meziboří a Litvínova s Lesy ČR. Starostové z regionu nejsou ale spokojeni. Obora je podle nich příliš rozsáhlé území v turisticky zajímavé oblasti. S jejím uzavřením nesouhlasí. Svazek obcí v regionu Krušných hor, který sdružuje dvanáct obcí, proto bude dál s Lesy ČR jednat. Na pomoc si svazek přizval i sílu a vliv poslanců.

O výsledku jednání informoval starosty obcí svazku na poslední členské schůzi Petr Červenka. "Apelovali jsme na Lesy ČR, aby oboru opět otevřely. Předchozí nájemce se údajně o oboru nestaral a nepečoval o zvěř. Nový nájemce nemá zájem oboru veřejnosti otevřít. Argumentuje tím, že návštěvníci nerespektují pravidla, ruší zvěř a škodí přírodě. Lesy ČR nabízí veřejnosti návštěvy obory v termínech 24. 6., 5. 7. a 11. 7. Obora v tyto dny bude pod dohledem. Je to sice lepší než nic, ale nejsem spokojen. Obora je turisticky atraktivní místo v blízkosti měst a obcí a není správné, že je uzavřena. Svazek obcí by měl dál o jejím otevření jednat," uvedl starosta Petr Červenka. Ten také zdůraznil, že je třeba s Lesy ČR jednat o nepořádku, který po sobě nechávají firmy, které v lesích těží dřevo. "Na některých místech je už zcela nemožné do lesa jít, některé cesty jsou zničené," zdůraznil Petr Červenka. Firmy, které dřevo těží a nechávají po sobě nepořádek, je po ukončení prací těžké dohledat a donutit je, aby po sobě les uklidily. Se slovy mezibořského starosty většinou souhlasili i ostatní starostové svazku. Uzavření obory se zastal pouze místostarosta Českého Jiřetína Vladimír Kovář. "Dvacet let jsem v oboře pracoval jako lesák a musím říci, že lidé se chovají hůře než zvěř. Nevěřím, že by respektovali pravidla a chodili pouze po vyznačených cestách. Ruší zvěř a dělají nepořádek," prohlásil místostarosta. S jeho argumentem ale ostatní nesouhlasili. "Pro mě je nepřijatelné, aby tak velká oblast v těsném sousedství našeho katastru zůstávala zavřená pro veřejnost. Když Lesy ČR hledaly nového nájemce, nebylo otevření obory pro veřejnost v zadávacích podmínkách. Byl to od nich záměr, nechat oboru další tři roky zavřenou. Nesouhlasím ani s ochranou zvěře v oboře. Dvacet let se zvěř zavřená na poměrně malém území kříží mezi sebou. Nemá už žádnou genetickou hodnotu. Je tam jen proto, aby si mohl bohatý turista přijet střelit jelena. Je to jednoznačně komerční záležitost," rozohnil se starosta Klínů Jiří Matoušek. Také starosta Nové Vsi v Horách David Kádner připustil, že s uzavřením obory a s nepořádkem v lesích má jeho obec stejné problémy. Svazek obcí v regionu Krušných hor proto bude znovu apelovat silou všech dvanácti členských obcí za podpory poslance Davida Kádnera na Lesy ČR, aby režim v oboře Fláje trvale změnily.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.