Přihlásit

Zabiják srn zmizel. Zvěř teď nerušeně ničí jabloně (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejdřív došla trpělivost myslivcům. Zastavili řádění psa, který v životických jabloňových sadech lovil srny. Teď se ale zlobí majitelé sadů. Žádají myslivce i úředníky, aby zabránili škodám, které páchá zvěř.

ŽIVOTICE
Vraždění srn v jabloňových sadech v Životicích poblíž Havířova skončilo. Čtyřnohý pytlák, který tam od prosince uštval a zadávil 45 kusů srnčí zvěře, hlavně březích samic, náhle zmizel.
Myslivci jsou spokojení, ale sadaři naštvaní. Na 64 hektarech oplocených pozemků totiž přibývá srn, které ničí stromky. Kam zmizela šelma, není jasné.
"Třeba si ho majitel lépe hlídá," usmívají se tajemně myslivci. Mluví o černém německém ovčákovi, kterého jednou vyfotili havířovští strážníci. V sadech lovil stále častěji. Komu patří, nikdo nevěděl.
Myslivci se snažili s pomocí strážníků i místních lidí zjistit majitele, případně psa odchytit. Marně. Když neuspěli a řádění šelmy se stupňovalo, došla jim trpělivost.
Koncem dubna MF DNES informovala, že myslivci chtějí pytláka, který neloví z hladu, ale z vášně, zastavit stůj co stůj. "Buď na něj nastražíme past, nebo ho zkusíme zastřelit," tvrdili tehdy. Zda a jak svůj úmysl naplnili, o tom už dnes nikdo z nich nemluví. Nestojí o potíže. Stejně jako sadaři ale potvrzují, že vraždění srnčí zvěře ustalo.
Zatímco myslivci si oddechli, ředitel společnosti Sady Životice Dušan Kokoška i vlastníci firmy, Stanislav Fridrich a Drahomíra Tošenovská, jsou spíš naštvaní. Srny, pro něž jsou ovocné stromy pochoutkou, jim totiž působí velké škody.
"Jabloně jsou nízké. Stádo srn je dokáže zničit jako motorová pila. Obnova jednoho hektaru nás stojí 700 tisíc korun," říká Fridrich, který tomu už nemíní jen přihlížet.
Požádal o spolupráci úředníky, kteří povolují odstřel srn, i myslivce. "Chystám pro úřad žádost o lov v sadech a čekám na odpověď myslivců. Nabídl jsem sdružením v Havířově i Těrlicku příspěvek 20 tisíc korun ročně na krmení zvěře, když nám za to pomohou vytlačovat srny ze sadů," líčí Fridrich.
Netají přitom, že pokud se situace nezmění, je rozhodnutý žalovat myslivce i úředníky a soudně vymáhat statisícové škody podle nového občanského zákoníku.
"Soud beru jako krajní řešení. Zatím věřím v rozumnou dohodu," řekl na schůzce s předsedou havířovského mysliveckého sdružení Václavem Přečkem a referentkou odboru životního prostředí Havířova Helenou Tihounovou.
Dal také najevo, že se na myslivce zlobí. "Nemají právo vstoupit do sadů bez povolení, natož tu lovit psa." A dodal, že 45 srn, které pes zabil v sadech od prosince, svědčí o jejich přemnožení.
Stejná situace trvá podle sadařů už dlouho. "Od roku 2011 marně žádáme magistrát a myslivecká sdružení o odlov. Tehdy tu bylo 65 kusů srn," říká ředitel sadů Kokoška s tím, že v sadech by neměla být žádná, ale nyní jich tam opět napočítal nejméně 16 včetně mláďat.
Tihounová a Přeček si nemyslí, že by sadaři měli velkou šanci vymoci po nich odškodné. "Je chybou sadů, že mají místy tak chatrné oplocení, že se srny mohou dostat dovnitř," argumentuje Přeček.
"Opravy oplocení nás stojí desetitisíce, ale někdo do nich prostříhává díry. Proto počítáme s umístěním kamer," reaguje Fridrich.
Spolupráci se ale nikdo nebrání. "Nabídku sadů proberu s myslivci na schůzi tento týden. Asi nebudou proti. Už v minulosti jsme jim pomáhali vyhánět srny a natahovat nový plot," líčí Přeček.
Úřednice Tihounová čeká na návrh sadů, pak rozhodne. "Můžeme snížit počet srn v honitbě, ale ne na úplné minimum," říká. "Ani není možné pokaždé vystřílet všechny srny, které se objeví mezi jabloněmi. Tam je to přitahuje, protože se jim zmenšuje životní prostor. Kvůli výstavbě domů ubývá polí a luk," vysvětluje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.