Přihlásit

Zvěři se daří. Sežere však vše (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Majitelé obecních a soukromých lesů volají po změně mysliveckého zákona. Zatím ale marně

ŽLUTICE
"To není možné!" "Ti jeleni se snad otáčejí za kamerou a běží znova!" Podobnými komentáři glosovali účastníci jednání celorepublikového výboru Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL) záběry na snad tisícihlavé stádo jelenů sika. Snímky byly pořízené na severním Plzeňsku. Jen 30 kilometrů od Žlutic, kde s přemnoženou spárkatou zvěří mají už teď velké problémy.
"Spočítat, jaké škody zvěř působí v lesích, je dost složité. Zjednodušit vzorec je ostatně jedním z cílů jednání sdružení," konstatoval Václav Konopík, jednatel společnosti Lesy Žlutice. Co se ale podle jeho slov dá vyčíslit úplně přesně, jsou náklady na ochranu porostu. "V loňském roce dosáhly milionu korun," potvrdil.
Důvodem tak vysokých škod jsou podle Konopíka přemnožené stavy spárkaté zvěře, tedy srnčí, dančí, mufloní, jelenů sika a divokých prasat. "V lesích pak sežerou prakticky vše, co jim přijde pod nos," posteskl si správce lesa. Normované stavy jsou podle něj překročené mnohonásobně. "Na muflony, daňky a jeleny sika dokonce ani žádné normy nejsou, jejich stavy by tak majitelé honiteb měli zredukovat na nulu. To se ale nedaří," doplnil.
"Problém je v pronájmu honiteb soukromníkům, kdy je jediným kritériem cena. A když má pak za pronajatou honitbu platit třeba půl milionu ročně, byl by sám proti sobě, kdyby si vystřílel veškerou zvěř," komentoval stav František Kučera, předseda SVOL. Jedním z řešení by podle něj mohla být změna mysliveckého zákona. "Je to ale anabáze. Zájmových skupin je v tomto případě mnoho. Už jsem něco podobného zažil, takže si dokážu představit, co by to v parlamentu a senátu mohlo způsobit," řekl předseda.
Ideální situace podle Kučerových slov je, když les i honitba patří jednomu majiteli. "Ten si pak může rozhodnout, zda chce mít zdravý les, nebo se spíš zaměří na myslivost," vysvětlil předseda sdružení. On sám má na starosti lesy na Pelhřimovsku, kde jsou dvě honitby v majetku města. "Žádné katastrofální škody zde nemáme. Personál honiteb dokáže stav zvěře regulovat," potvrdil Kučera, že řešení je možné.
Ne však na Žluticku. Lesy Žlutice hospodaří na 1000 hektarech lesa. "Nemáme ovšem celistvých 500 hektarů, abychom mohli udělat vlastní honitbu. Naše lesy jsou roztroušené v malých ostrůvcích na 10 000 hektarech," vysvětlil Václav Konopík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.