Přihlásit

Cyklisté sepisují petici, chtějí znovu otevřít oboru Fláje (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turisty oblíbené místo na Mostecku je uzavřené od loňského roku.
Cyklisté chtějí oboru otevřít alespoň o prázdninách nebo o víkendech. Její správce, Lesy ČR, s tím nesouhlasí a nabízí pouze otevření na tři dny.

MEZIBOŘÍ, LITVÍNOV
Kvůli úplnému uzavření obory Fláje na Mostecku, do níž nesmějí chodci ani cyklisté, vznikla petice, která chce dosáhnout jejího znovu zpřístupnění veřejnosti. Podpisovou akci iniciovali cyklisté.
Obora je pro turisty uzavřena od loňského roku. Její správce, Lesy ČR, k nepopulárnímu opatření přistoupil, protože v oblasti přibývalo odpadků a docházelo k rušení zvěře.
"Peticí chceme dosáhnout otevření obory Fláje pro cyklisty alespoň přes letní prázdniny nebo i o víkendech. Je to nejpřijatelnější cesta, jak se dostat z Mostecka do Krušných hor. Uzavřením obory se do hor musí po silnici a za plného provozu, to není vůbec ideální pro rodiny, které oboru hojně využívaly," říká autor petice Jan Vojtek.
Lesy ČR však o zpřístupnění nechtějí ani slyšet. Případným zájemcům nabízí pouze otevření v rámci dne otevřených dveří - jeden se uskuteční ještě tento měsíc, další dva pak v červenci. "Termíny jsou určené pro pěší, pouze jeden den bude zpřístupněný pro cyklisty," řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík s tím, že cyklisté musí počítat s terénním převýšením 300 metrů a také s tím, že se nejedná o cyklotrasu.
Zrovna o tento úsek ale cyklistům nejde, petice jeho zprůjezdnění vůbec nevyžaduje. "Pro cyklisty je totiž důležitá zcela jiná trasa, která je sjízdná pro amatérské jezdce a právě pro svou polohu je vyhledávaná nejen rodinami," vysvětlil Milan Fencl z informační turistické služby v Litvínově, kde jsou také k dispozici petiční archy k podpisu. Doplnil také, že velkou výhodou je to, že se v tomto úseku nejede po silnici, ale lesem.
Ohledně povolení průjezdu oborou cyklisty se jednalo již letos v dubnu. Společně rokovali starostové sousedního Litvínova a Meziboří a také zástupci Lesů ČR. K žádnému konkrétnímu výsledku ale nedošli.
"Jejich argumenty (Lesů ČR), proč oboru zavírají, se pořád točí kolem údajného nepořádku, vandalství a nerespektování pravidel," řekl starosta Meziboří Petr Červenka s tím, že jednali také o tom, že obora by byla otevřená pouze přes část letních prázdnin. "Od poloviny srpna pak prý začíná lovná sezona, ale to chápeme. Přesto se nevzdáváme a jednání povedeme až na vládní úrovni," uzavřel Červenka.
Podle Zbyňka Boublíka Lesy ČR vycházejí vstříc veřejnosti právě akcemi typu dne otevřených dveří. "Plníme tím slib domluvený se zástupci místních samospráv o tom, že lidé se budou moci do obory Fláje v průběhu roku při akcích tohoto typu podívat," uvedl mluvčí.
"To, že je obora uzavřená pro veřejnost, mrzí všechny v okolí, protože trasa byla zpestřením hlavně v době letních prázdnin," svěřila se cyklistka Lucie Kaftanová. "Doufám, že se vše vyřeší ke spokojenosti obou stran," dodala.

***
FAKTA
Obora Fláje * Je určená k chovu jelenů v Krušných horách v průměrné nadmořské výšce 850 metrů. Rozkládá se jižně od Flájské přehrady. * Obora byla založena Valdštejny již v 18. století. V současnosti ji spravují Lesy České republiky. Má rozlohu 1 930 hektarů. Zdroj: wikipedia.cz



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.