Přihlásit

Myslivecké slavnosti v Liberku navštíví mistr kuchař (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Známý a velmi úspěšný šéfkuchař Jaroslav Sapík se v sobotu zúčastní čtvrtého ročníku oblíbené akce. Soutěžit se tu bude i ve vaření guláše

Liberk
Spojení prvního letního dne a měsíce myslivosti je ideální kombinace pro zajímavou akci pořádanou právě myslivci.
To určitě mělo na paměti Myslivecké sdružení Hláska­ Liberk, když právě na sobotu naplánovalo čtvrtý ročník Liberských mysliveckých slavností.
Informace o akci, která se poprvé konala v roce 2011, poskytl předseda pětadvacetičlenného spolku Drahoslav Chudoba

* Nedílnou součástí slavností je soutěž ve vaření zvěřinového guláše. Kolik družstev je letos přihlášeno?
Zájem byl velký. S ohledemna náročnost organizace celé soutěže a zkušenosti z minulých ročníků jsme se rozhodli pro maximální počet třinácti družstev. Samozřejmě jsme limitováni místem i počtem kotlů. Proto jsme upřednostnili již tradiční soutěžící týmy. Stálicí jsou např. Pytláci z Lipovky, domácí Myslivecké sdružení Liberk - Hláska. Družstvo, které knámbude vážit nejdelší cestu je Myslivecké sdružení Krásná Hora u Příbrami.

* Kolik porcí budou muset soutěžící uvařit?
Záleží na zručnosti a poctivosti kuchařů. Každé družstvo zpracuje šest kilo zvěřiny. K tomu přidá zkušenost a um a výsledkem je počet vydaných porcí návštěvníkům. Právě jejich spokojenost a s ní související počet odevzdaných hlasů určí vítěze v hlasování veřejnosti.

* Jakou cenu si odnese vítěz?
Pro vítěze je připraven kotlík navržený a vyrobený pouze za účelem této akce. Guláš v něm však neuvaříte. A pak ryze praktické ceny včetně zvěřiny, které nám věnovali naši sponzoři. Všem za jejich podporu děkujeme.

* Je čtvrtý ročník něčím výjimečný?
Letošní zajímavostí bude účast mistra kuchaře Jaroslava Sapíka, autora knihy receptů Můj divotvorný hrnec - Když česká kuchyně žije. Jaroslav Sapík je milovník a propagátor české kuchyně - založené především na českých produktech. Jeho předci se věnovali kuchařskému, řeznickému a cukrářskému umění od 17. století. Jeho motto je: "Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři." Otom se ostatně budeme moci přesvědčit v Hospodě na Hradě, kde legenda české kuchyně dohlédne osobně na přípravu zvěřinového menu. Zakoupená vstupenka na Liberské slavnosti bude zároveň slevovým kuponem pro milovníky zvěřiny, která bude v nabídce na jídelním lístku restaurace.

* Liberské myslivecké slavnosti mají i doprovodný program?
Další zajímavostí bude hudební setkání s Opočenkou, která v předvečer svých čtyřicátých narozenin zavzpomíná na bohatou hudební kariéru. Velká pozornost laické i odborné veřejnosti je při obdobných akcích věnována i výstavě shozů jelení zvěře. Ta bude součástí i Liberských slavností. Nezapomněli jsme ani na ty nejmenší, pro které je připraveno dětské odpoledne s různými poznávacími soutěžemi a dováděním. Zážitkempro milovníky historie a lidových sakrálních staveb bude Hubertská mše, sloužená v místním dřevěném kostele Petra a Pavla. Původně středověký kostel, který byl zbořen společně s hradem, byl koncem 17. století nahrazen touto jedinečnou ukázkou lidové architektury. V barokním interiéru jsou dřevěné sochy českých patronů sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého od Filipa Jakuba Prokopa, slavného rodáka Liberka, sochaře u císařského dvora za vlády Marie Terezie. Atmosféru honů navodí svou ukázkou trubači na borlice a lesní rohy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.