Přihlásit

Jak Řevnice ke svému jménu přišly? (Náš region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řevnice
První písemná zmínka o Řevnicích pochází z poloviny 13. století. Město bylo založeno již dříve, ale pro určení doby jeho vzniku chybí historické prameny.

Řevnice byly původně majetkem českého krále. Je otázkou, zda jméno Řevnice je českého, německého či latinského původu. Nejvíce se nabízí slovanský původ názvu města. Ten lze odvodit od slova řevnice, tj. vábnice, napodobující hlas jelena v říji. V řevnických lesích bývalo velké množství zvěře. Uvádí se, že Přemysl Otakar II. se svou družinou během jednoho dne zde ulovil 8 medvědů, 4 vlky a mnoho další zvěře.
Na starých latinských listinách jsou Řevnice uváděny různě: např. Reueniz, Rewnitz, Hrzeunicz, Hrebnitz, Ržewnice, ale také Držewnitz. Poslední název může mít souvislost se zpracováním dřeva. Důležitost dřeva pro město zdůrazňují dvě zkřížené osterve (neotesané větve) v městském znaku. Ostatně řevnický učitel Stanislav Reiniš v roce 1907 uvádí, že lidový název obce byl Dřevnice. Existují i výklady původu jména, které se odvozují od německých nebo latinských sloves. Původ názvu Řevnice se asi dnes nepodaří jednoznačně určit.
Dr. J. König, předseda letopisecké komise při Radě města Řevnic (Použito informací z článku Z historie Řevnic pana Mgr. Pavla Beneše uveřejněného v almanachu Řevnice - 750 let, který byl vydán v roce 2003.)


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.