Přihlásit

Myslivci zkoušejí, jak chránit zvěř (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pachové ohradníky pomohou minimalizovat škody na vozidlech při nehodách a také zabrání zraněním motoristů

Karlovarský kraj
Žluklé máslo, zvratky, pot. Tak je cítit kyselina máselná, která je důležitou složkou speciální pěny. Tu používají myslivci na takzvané pachové ohradníky u frekventovaných silnic. Díky nim ochrání zvěř i motoristy, začali je totiž poprvé instalovat také v Karlovarském kraji.
"Cíle máme dva," odpověděl Petr Černík, předseda Okresního mysliveckého spolku Cheb, na otázku, proč s instalací pachových ohradníků začali. "Tím prvním je minimalizovat riziko střetu zvěře s motorovými vozidly a tím druhým zabránit také zranění lidí, škodám na autech a pochopitelně také ochráníme zvěř, o kterou se staráme," vysvětlil.
Na rozmístění ohradníků přispěl Karlovarský kraj částkou 100 tisíc korun. "Rozmístěny budou na přibližně 50 kilometrech," uvedl krajský radní Václav Jakubík.
Impulzem byla hlavně alarmující policejní statistika střetů automobilů se zvěří. "Počet těchto kolizí meziročně roste. Mezi roky 2012 a 2013 to bylo o 12 případů více, a to policie všechny nehody neeviduje. Ve skutečnosti bude zvěře usmrcené na silnicích ještě více, protože ne vždy jsou tyto případy hlášeny," konstatoval Jakubík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.