Přihlásit

Kombajny v polích. Pro zvěř není bezpečno (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Začínají žně. Už teď je jasné, že je nepřežije řada mladých srn. Ze střetu s lištami rozjetých zemědělských strojů nevyváznou. Dnes je mezi lidmi rozšířený názor, že zemědělci nemusejí používat plašiče.
"To není tak docela pravda. Zákon o myslivosti to upravuje jasně a říká, že zemědělec musí použít účinné zařízení. Otázkou je, co je účinné. Existují zařízení, která dokážou zastavit žací stroj. Ale jejich ceny jsou možná v milionech korun," konstatoval jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin. Podle myslivců není plašení zvěře v okamžiku sečení příliš účinné. Srnče totiž neuteče, ale instinktivně se přikrčí a čeká, až nebezpečí pomine. "Důležité ale je, aby se nestalo, že zemědělci nahlásí, že budou sekat například ve středu za lesem a nakonec pojedou v úterý nad rybník. Víme, že bohužel ne všude funguje spolupráce úplně idylicky. Nicméně bez ní to nejde," dodal jednatel.
S myslivci spolupracují například v Dolanech. "Jsme dohodnutí, že jim předem řekneme, kam pojedeme sekat, a oni si den předem pole projdou se psy. Srny tak mají čas si mladé odvést do bezpečí," řekl Deníku zemědělec Josef Balín z Rolnického družstva Úhlava­ Dolany.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.