Přihlásit

Ve Vizovických vrších zahlédli medvěda (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za den dokáže urazit i třicet kilometrů. Medvěd už je tak možná dávno za horami

Vysoké Pole
Milovníci přírody mají radost, neznalí se děsí. Jižní Valašsko zaznamenalo v minulých dnech vzácnou návštěvu. V lesích Vizovických vrchů hovoří svědkové o výskytu asi stokilogramového medvěda hnědého.

Jeden ho viděl na třicet metrů
"Sám jsem ho nezahlédl, ale potvrdilimito nezávisle na sobě tři lidé. Jeden z našich členů ho viděl na vzdálenost asi třiceti metrů. Stopy jsme bohužel nenašli, protože bylo sucho. Teď ale trochu zapršelo, tak mám v plánu se tam jít podívat," prozradil Zdeněk Machů, předseda Mysliveckého sdružení Ploština ve VysokémPoli. Vzácná šelma se měla pohybovat v okolí hájovny U Ovesného, tedy jen pár kilometrů nad obcí. Dotěchto končin se zatoulá většinou mladý medvěd ze Slovenska při hledání nového teritoria. Podle myslivců se však jedná o velkou raritu. Naposledy se do této oblasti zatoulal medvěd v roce 2012, kdy byl jeho výskyt prokázaný na vrchu Komonec. Myslivcům z Provodova se tehdy podařilo dokonce odlít i stopu přední tlapy.
"Slovensko je odtud coby dup. Medvědi sem můžou přicházet ve směru od Pulčin. Tento byl ale viděný dost za světla, už v osm hodin. Většinou jsou aktivní spíše za šera a v noci," říká myslivec, který už ale také medvěda osobně zahlédl. "Bylo to ale na Slovensku. Tam je ta pravděpodobnost o dost vyšší," usmívá se.
Taková zpráva se v obci samozřejmě neutají. "Také jsem o tom slyšela. Pro jistotu jsme s dětmi pár dní nešli do lesa," řekla Radka Brtišová z vysokopolského Envicentra.
Vzhledem k tomu, že medvěd dokáže za den urazit i třicet kilometrů, může být tento mladý jedinec už dávno za horami. Největší překážkou v migraci šelem jsou silnice. V případě "návštěvy" Vizovických vrchů tak musí medvěd či rys překonat silnici, která vede od Lidečka směrem na Valašskou Polanku. Právě v těchto místech se totiž nachází předěl Javorníků a Vizovických vrchů.

Vhodný brod je na Senici u Lidečka
"Kousek za Lidečkem vede les až k silnici, průchodu nebrání svodidla a na řece Senici se nachází brod. Pro migraci je tu tedy jedno z mála vhodných míst," naznačil už dříve Michal Bojda, strážce CHKO Beskydy. Doplnil, že roli hraje také prostupnost cesty. "Například rys potřebuje alespoň pětiminutový rozestup mezi auty. Podle našich výpočtů bývá v tomto úseku klid i půl hodiny, což šelmám stačí," doplnil strážce CHKO.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.