Přihlásit

Lidový myslivec - v lesích ohrožený druh (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec je živoucí postava českého folklóru. Lidový myslivec je vnímán venkovskou společností, kam odedávna patří, jako například dobrovolný hasič. Je to spoluobčan, jehož velkou láskou je příroda a zvěř. Všichni víme, že ji nejenom loví, ale v podstatě chová, protože se musí o ni především starat.
Myslivost je nákladnou záležitostí, proto se k jejímu výkonu sdružují běžní občané z řad zaměstnanců do sdružení, spolků (MS). Od lesníků a zemědělců si pronajímají k výkonu práva myslivosti části lesů, polí a luk, které tvoří honitby. Minimální výměra volné honitby je 500 ha, obory 50 ha. Řada těchto MS pracuje i na Nymbursku.
Pokusím se veřejnosti přiblížit problémy téměř 6000 myslivců, kteří si pronajímají přes tři stovky honiteb od státního podniku Lesy České republiky. Průměrná výměra jedné z nich je 1000 ha a ročně za ni spolek o 10 - 20 členech zaplatí 200 000 Kč nájemného.
Tuto cenu dnes určuje pro každé desetiletí tržní zákon nabídky a poptávky. Zkrátka vítězí ten, kdo nabídne víc. A tady jsme u jádra věci. Neziskové občanské spolky stále hůře "drži krok" s komerčními skupinami či jednotlivci z řad podnikatelů. Náklady na provoz honitby nejsou malé, jenom nájemné a k němu připočítávané DPH může tvořit u spolků až 80 % jejich veškerých výdajů! Právě daň z přidané hodnoty je stále diskutovaným problémem. Pronájem pozemků je obecně plněním od ní osvobozeným. Bohužel však náš daňový systém nájem honitby považuje za službu poskytnutí práva myslivosti. Ta však odpovídá spíše poplatkovému lovu tuzemských a zahraničních hostů. Lesní personál připraví posed, vyhlédne zvěř, pozve lovce, který zvěř uloví, zaplatí za lov a odjede s trofejí.
Nájemci honiteb si však potřebná lovecká a krmná zařízení musí postavit, postarat se o krmivo na zimu, léčebné přípravky, sledovat nákazovou situaci (lišek), sbírat sraženou zvěř ze silnic, postarat se o zneškodnění zdivočelých domácích zvířat apod. K tomu přistupuje výsadba dřevin, zakládání remízků, hlídání honitby před vandaly a pytláky. To vše na vlastní náklady. Provoz honitby je nákladný i pro dobře situované soukromé nájemce, natož spolkové myslivce! Přitom produkce zvěřiny je schopna pokrýt nanejvýš 20 % nákladů. Zbývají tedy členské a vstupní příspěvky, které logicky stále rostou a stávají se hlavní překážkou pro mladé lidi. Tím ovšem spolky stárnou a klesá jejich lovecká výkonnost. Tyto skutečnosti by si měli všichni, kteří mohou poměry v myslivosti u státních lesů ovlivnit, včas uvědomit a vyjít spolkové myslivosti více vstříc! Lidoví myslivci vždy byli a jsou oporou státní správy i lesů naší země!
Důkazů o tom je za uplynulých téměř sedmdesát let dost a dost!
Spolky si přivydělávají prací například pro obce, jenom malá část z nich má možnost získávat příjem z pronájmu svých základen. Pořádají společenské akce - tradiční plesy a hubertské zábavy. Kdyby energii s tím spojenou mohli předat přímo lesu, bylo by to tam vidět!
Myslivost je tedy tvrdě penězi i prací zaplacenou krásnou zálibou. Mladému člověku otevře knihu přírody, ve které si potom čte celý život. Učí jej nejenom vztahu ke všemu živému a krásnému, ale i ke kamarádům a v neposlední řadě i k sobě samému, k sebekázni, trpělivosti i pečlivosti. Samozřejmě, tak jako ve všem a všude, najdou se i zde jedinci, kteří dobré jméno myslivosti poškozují, ale takový je život, výjimka vždy jen potvrzuje pravidlo.
Právě myslivecké spolky jsou tou nejbližší branou, kterou může mladý člověk vstoupit do jejího tajůplného světa. Proto také řada sdružení pracuje s dětmi v kroužcích mladých myslivců a přátel přírody, proto pro ně pořádají dny myslivosti, besedy na školách, prázdninových táborech apod.
Snažil jsem se v několika řádcích nechat čtenáři trochu nahlédnout do spolkové myslivosti v Českých lesích, aby pochopil, že ztratit tuto tradiční součást naší občanské společnosti by bylo velkou a nenahraditelnou škodou! Proto jsme se spojili a vytvořili Svaz mysliveckých sdružení v Lesích ČR, abychom ji uchránili i pro další generace. Najdete nás již téměř v celé republice! S pozdravem všem přátelům přírody a myslivosti.
Autor: Ing. Josef Zibner, Svaz mysliveckých sdružení v Lesích ČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.