Přihlásit

Na odevzdání zbraní mají lidé čas do konce roku (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zbraň převezmou policisté na kterémkoli oddělení . Odborníci pak balistickou expertízou zjistí, zda s ní nebyl spáchán trestný čin.

Mělnicko
Lidé, kteří mají doma staré střelné zbraně, které nejsou nikde registrované, mají do konce roku možnost odnést je bez postihu policistům. Ti se jich během zbraňové amnestie, která začala platit od začátku prázdnin, nebudou ptát na to, kde flinty, revolvery nebo dokonce vojenské automatické pušky vzali.
Policisté na kterékoli služebně od lidí zbraně převezmou a odborníci pak balistickou expertízou zjistí, zda se zbraní nebyl spáchán nějaký trestný čin. "Pokud se nic takového neprokáže, může ten, kdo zbraň přinesl, požádat o její zlegalizování a vzít si ji zpátky do svého vlastnictví," přiblížil policejní mluvčí David Schön amnestii nelegálně držených zbraní, která byla naposledy vyhlášena před pěti lety.
Žádost o vydání dokladů opravňujících k držení zbraně ovšem musí lidé podat v dvouměsíční lhůtě od odevzdání zbraně.
Jestliže je zbraň poškozena nebo z jiných důvodů pro střelbu nevhodná a majitel se ji nechce vzdát, je možné ji po vyplnění žádosti nechat odborně znehodnotit. Další možností je zbraň registrovat pro sběratelské účely.
Výhoda amnestie je především v tom, že se lidé, kteří mají doma staré zbraně bez potřebných dokladů, mohou vyhnout případnému trestnímu stíhání pro nedovolené ozbrojování.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.