Přihlásit

Lesníci chtějí snížit stavy zvěře. Z přemnožení viní soukromé honitby (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovy Vary
Lesníci ze západních Čech chtějí prosadit nový zákon o myslivosti, který by víc redukoval stavy zvěře. Důvodem jsou přemnožené srny nebo třeba jeleni, kteří ničí lesy v regionu, přičemž škody jdou do stovek tisíc. Lesníci tvrdí, že za to může systém, který povoluje soukromé honitby. Jejich nájemci prý vysoké stavy zvěře udržují záměrně.

"Nájmy se v honitbách vyšplhaly na vysoké částky, vydražitelé těch honiteb pak mají zájem mít za takové peníze co nejvíce zvěře," vysvětluje jednatel Městských lesů Žlutice Václav Konopík.

Řešení spatřují správci lesů ve změně zákona o myslivosti, který by stavy zvěře ještě víc redukoval. Ministerstvo zemědělství ale nic takového neplánuje. "Sebedokonalejší předpisy nic nevyřeší, za neutěšený stav jsou zodpovědní konkrétní držitelé a uživatelé honiteb," prohlásil mluvčí Hynek Jordán. Jako dílčí řešení se pak jeví aspoň nová ministerská vyhláška, která pro letošek prodlužuje povolenou dobu lovu jelena siky o tři měsíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.