Přihlásit

Divoké prase vyháněli z parku i psi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STŘÍBRO
Nepříjemné setkání hrozilo lidem ze Stříbra, kteří vyrazili na procházku do místního parku. Usídlila se tu totiž bachyně se třemi selaty a nechtěla se odtud za žádnou cenu hnout.
"Lidé měli samozřejmě strach. Chodí tam i maminky s kočárky. Není to příjemné. Vydali jsme proto varování, aby se raději vyhýbali části parku pod letním kinem," uvedla vedoucí odboru životního prostředí ve Stříbře Dana Rožánková. Divočáka se nakonec podařilo vyhnat až po několikátém pokusu. Myslivcům museli pomoci psi.
Větší množství divokých prasat žije na druhém břehu řeky Mže. "Na Ronšperku běhá celé stádo, asi se jeden zatoulal, nakonec přes červenou lávku to nemá daleko," napsal do diskuze na webu www.stribro.cz uživatel Honza.
Na druhý břeh, podél něhož se táhne stříbrský městský park, se divočáci dostávají poměrně snadno. "Obzvláště letos, kdy je málo vody. Chodí na jablka," dodává Rožánková. Město podle ní chystá v blízké době bezpečnostní opatření. "Velký pozemek bývalého městského stadionu bude posekán. Divočáci se tak nebudou moci schovat ve vysoké trávě," informuje Rožánková.
S divokými prasaty mají problémy i na jiných místech regionu. Například ve Svojšíně vtrhli divočáci začátkem roku na fotbalové hřiště. Trávník kompletně zničili a hrací plocha byla nepoužitelná. Náklady na opravu se vyšplhaly do statisíců korun.
Milionové škody způsobují prasata každoročně také zemědělcům. Hlavně na obilovinách, bramborách a kukuřici. Tu vyhrabávají, ještě když je v zemi.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.