Přihlásit

Noční vidění pomůže při lovu kňourů (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 1. srpna začali myslivci redukovat počty černé zvěře. Nově si mohou pořídit noktovizor

Táborsko
S nástupem srpna každoročně přichází doba, kdy myslivci začínají redukovat počty kňourů a bachyní. Od letoška si ke zbrani mohou pořídit noktovizor, tedy speciální zaměřovač pro noční vidění. To dříve zákon neumožňoval. Myslivci ale o tuto výjimku, která jim lov usnadní, zatím velký zájem neprojevili.
"Černá zvěř se loví po západu slunce. Ještě do července tohoto roku jsme noktovizor nesměli mít a museli čekat na měsíček a světlou noc. Myslím, že na tom se nic nezmění," tipuje předseda Okresního mysliveckého spolku Tábor Václav Falada a vysvětluje proč. "Je to drahý přístroj a musíte si vyřídit k němu i povolení. Zkrátka je to jenom starost. Já s nadsázkou tvrdím, že noktovizor mají pytláci již dávno a myslivci to dosud měli zakázané," směje se předseda spolku s tím, že do srpna se lovili jen selata a lončáci.
Jeho slova potvrzuje také mluvčí táborské policie Miroslav Doubek: "Do července byl noktovizor součástkou zbraně, která nesměla být užívána pro lov. Teď si mohou myslivci zažádat na policii o výjimku," shrnul tiskový mluvčí. Připomíná ale, že žadatelé musejí mít platný lovecký lístek a vlastní zbrojní průkaz. Navíc výjimku pro konkrétní honitbu na přesný termín ještě stanovuje příslušný obecní úřad.
Myslivci, kteří si noktovizor před 1. červencem, tedy nezákonně, pořídili, ho nyní mohou beztrestně legalizovat. Byla totiž vyhlášená půlroční amnestie, kdy lze přístroj přihlásit na policii.
Jak sdělil předseda okresního mysliveckého spolku Václav Falada, stavy černé zvěře na Táborsku nejsou nijak extrémně vysoké, takže si s nimi myslivci poradí standardním způsobem.
"Chlapi, kteří loví léta klasickým způsobem, tedy chodí na černou zvěř podle toho, jak je světlá noc, se bez noktovizoru určitě obejdou a ani ho někteří nepotřebují," míní předseda spolku a dodává, že selata a lončáči se mohou lovit celoročně a přestože je od srpna povolený odlov bachyní a kňourů, je potřeba kusy přebírat. Zabrání se, aby byla udlovená bachyně od malých selat. "Nelze říci, že je v tuto chvíli černá zvěř přemnožená. Samozřejmě že ale může na velkých plochách řepy a kukuřice nadělat značné škody. Proto je důležitá spolupráce mezi myslivci a zemědělci, která na Táborsku funguje," hodnotí Václav Falada.
Radí, aby v rámci snížení škod černou zvěří byly v polích po dohodě se zemědělci ponechány prostory pro snadnější lov, třeba pruh ovsa okolo lesa.

***
Lov černé zvěře na Táborsku v letech 2003 - 2013
2003 746 ks
2004 1211 ks
2005 1202 ks
2006 583 ks
2007 1462 ks
2006 1799 ks
2009 2025 ks
2010 1778 ks
2011 1493 ks
2012 1798 ks
2013 2355 ks


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.