Přihlásit

Elán opadá, ale s akcí stále počítáme, říká myslivec (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srpnová noc v Citově je vyhlášená nejen díky diskotékám, ale i mysliveckým specialitám

Srnčí guláš, dančí svíčková, pečený divočák nebo býčí láska. To je výběr z tradiční nabídky mysliveckých specialit Srpnové noci, která se konala v sobotu 2. srpna v areálu letního koupaliště v Citově. Místní myslivecké sdružení Hrubý les ji pořádá zhruba padesát let, v organizačním týmu po několik desítek let nechybí osmapadesátiletý Oldřich Nezhyba.
O kolikátý ročník se jedná, nemůže s jistotou určit. Už jako malý se ale na pořádání Oldřich Nezhyba podílel. "Jako děti jsme tu pomáhali. Je nás tu z té generace asi pět, jinak jsou tu mladší ročníky," přibližuje. I v sobotu se nezastaví a je v jednom kole.
Mimo myslivců se na organizaci podílí další lidé, včetně ochranky. Počet pracovníků dosahuje čísla 130. Kdysi to byli kamarádi a rodina, s narůstáním do dnešních velkých rozměrů přibývají nejen potřeby, ale i zkušenosti. "Přípravy jsou už pro nás de facto minimální. Z někdejších tří týdnů se počet smrsknul na deset dní. Stejně dlouhou dobu trvá i kompletní úklid," srovnává Oldřich Nezhyba. Počátky myslivecké akce jsou spojeny se zámeckým parkem. "Složitě se tam budoval parket. Ve sklepě pod zámkem byly kdysi uskladněny brambory. Musela se vyvést asi půlmetrová vrstva hlíny, aby tam lidé vůbec prošli. Sklep se vymaloval, natáhla se tam elektřina. Prodávalo se tam jídlo, smažily se řízky. Ten sklep prostě hodně zažil," říká s úsměvem.
Rekordem byla v dřívějších dobách návštěvnost tři a půl tisíce, poté ale zájem začal klesat. Myslivecké sdružení vsadilo vše na jednu kartu, a jak řekl sám Nezhyba, myslivci akceptovali moderní trendy.
"Oslovili jsme Martina Šefčíka, který tady organizuje diskotéky. Chtěli jsme i prostřednictvím internetu oslovit mladou generaci návštěvníků. Ponechali jsme jednu živou hudbu, ale za to vznikla dvě diskotéková místa. Jedna generace přijde odpoledne na speciality a pak jde domů, jejich děti a někdy i vnoučata pak chodí večer na zábavu. Návštěvnost se od dob propadu znovu zvedla o polovinu," vysvětluje důvody pro organizační změny a přesun do prostoru koupaliště Nezhyba.
Zachována ale zůstala poctivá příprava zvěřinových specialit, která je plně v rukou myslivců. Celkem připraví na 2600 kusů jídel Stálá nabídka chutných pokrmů až do nočních hodin zůstává důvodem, proč se areál zaplňuje již během odpoledne.
"Někteří přijdou dokonce půl hodiny před oficiálním otevřením, aby stihli ochutnat všechny speciality, nebo si berou do kastrůlků na neděli," doplňuje.
Myslivecký spolek si pořádáním vydělává na svou činnost, "Díky tomu si můžeme dovolit chovat zvěř v zajetí, jako jsou například bažanti. Cílem je, aby se zvěř do přírody vrátila. I zajíce až na výjimky nestřílíme, ale kupujeme," vysvětluje jejich praxi.
Myslivost v Citově je, podle jeho slov, více o práci kolem zvěře než o chození s flintou na rameni. Proto je i těžké dovést do spolku mladší členy a události podobného rázu, jako jsou tyto velké zvěřinové hody, udržet. "Elán opadá a mladí tak rychle mezery nezaplní. Ale počítáme s tím, že akce budou. Na naše aktivity potřebujeme vydělat," uzavírá Oldřich Nezhyba.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.